Έβρος: Εξοργισμένοι με τα νέα μέτρα οι επαγγελματίες της εστίασης

Για παραλογισμό και κοροϊδία κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Συναφών Επαγγελμάτων

Πολύ καλό το φετινό καλοκαίρι, κυρίως λόγω αύξησης του εσωτερικού τουρισμού

Οργή, απογοήτευση και αγωνία για το αύριο επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών της εστίασης και στον Έβρο, καθώς στα ήδη προβληματικά, όπως αναφέρουν, μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων καφέ και εστιατορίων, προστέθηκε αιφνιδίως και η απαγόρευση εισόδου σε παιδιά άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. (σ.σ. τελικώς, το μέτρο αυτό, αφού είχε γίνει η συνέντευξη, ανακλήθηκε και πλέον τα παιδιά άνω των 12 χρειάζεται να έχουν αρνητικό rapid test για την εστίαση).

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου Νίκος Γεωργιάδης χαρακτηρίζει ως παράλογο και το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών, θα πρέπει να κάνουν δύο σελφ τεστ την εβδομάδα για το σχολείο, αλλά για να έρθουν σε κατάστημα εστίασης θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ τις τελευταίες 24 ώρες.

“Δυστυχώς, και είμαστε πραγματικά εξοργισμένοι γι’ αυτό, πλέον, μας χρησιμοποιούν σαν μοχλό πίεσης για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Ολόκληρη η εστίαση χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης” αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως “με το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων και με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορούν άτομα πάνω από 60 ετών, που δεν αποτελούν το δυναμικό πελατολόγιο της εστίασης, οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων, τζάμπα θα υπάρχουν”.

Παράλληλα, βάζει μία ακόμη παράμετρο η οποία έχει να κάνει με τους περιορισμούς που θα συνεχίσουν να ισχύουν στο εσωτερικό των μαγαζιών, τα οποία θα είναι μόνο για εμβολιασμένους. «Με περιορισμένη χωρητικότητα και αποστάσεις, ποιο είναι, άραγε, το θετικό για τους εμβολιασμένους; Το ότι δεν θα βρέχονται;» διερωτάται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη  Υψηλά τα μισθώματα που ζητά η Μητρόπολη για τις εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, οι επαγγελματίες θέτουν ως προτεραιότητα την προσαρμογή των εξωτερικών χώρων που ήδη διαθέτουν στις χειμερινές συνθήκες, οι οποίες είναι γεγονός πως επηρεάζουν με μεγαλύτερη ένταση και για περισσότερο χρονικό διάστημα τον Έβρο και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα.

«Κοροϊδία η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση»

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως κοροϊδία, που «κάποτε πρέπει  να σταματήσει», το θέμα της μείωσης το ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία μάλιστα αναφέρθηκε χθες και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ γίνεται χαριστικά λόγω covid. Δεν πρέπει να το συζητάμε καν, δεν έχει τηρηθεί , ήρθε λόγω κορωνοϊού τμηματικά και ανανεώνεται κάθε 6 μήνες. Επιπλέον, για ποια μείωση του ΦΠΑ μιλάμε, όταν έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και όταν παραμένει ο φόρος στον καφέ;».

Καλό καλοκαίρι, δύσκολος χειμώνας

Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ καλύτερο από το περσινό, αφού πέρσι η πτώση του τζίρου, σε σύγκριση με το 2019, ήταν στο 50 με 60% και φέτος μειώθηκε στο 20 με 30%. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολης είχε φέτος πολύ εσωτερικό τουρισμό, είδαμε κόσμο στα καταστήματά μας από όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο η αγωνία για τον χειμώνα είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας από την Περιφέρεια ΑΜΘ. «Εδώ και 1,5 χρόνο περιμένουμε αυτά τα χρήματα, στις υπόλοιπες περιφέρειες έχουν προχωρήσει και σε δεύτερο πρόγραμμα, κι εδώ έχει παγώσει, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».

Εφημερίδα Η Γνώμη