Έβρος: Μπέρδεψαν τις εποχές τα χελιδόνια…;

Το χελιδόνι όπως μας ενημερώνει η wikipedia είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθος τους είναι 12-22 cm ανάλογα το είδος στο οποίο ανήκουν καθώς και το χρώμα τους. Μεταναστεύουν κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη, στα μεσογειακά κλίματα από τον Μάρτιο προκειμένου να αναπαραχθούν και στις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής. Τι συμβαίνει όπως στην περιοχή μας μετά την χθεσινή κακοκαιρία;;; Εικόνες που δε μπορούν να εξηγηθούν εύκολα μας έρχονται από την Κίρκη….

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει κάτοικος της περιοχής προκαλούν ερωτηματικά. Σε καλώδια της ΔΕΗ συγκεντρώνονται εκατοντάδες χελιδόνια. Η εικόνα αυτή παρατηρείται μόνο όταν τα χελιδόνια αποχωρούν από την περιοχή το φθινόπωρο!

Το συγκεκριμένο πτηνό σπανίως προσγειώνεται σε καλώδια για ξεκούραση καθώς τρέφεται με έντομα στον αέρα (τρώει πετώντας) ενώ ακόμα και για νερό, πίνει μικροσταγόνες κάνοντας χαμηλές πτήσεις πάνω ποτάμια, ρέματα κτλ.

Διαβάστε ακόμη  Έργα και ημέρες της ΝΔ: Αστεία θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, σημαντικά στην Οικονομική Επιτροπή

Τα χελιδόνια της φωτογραφίας ενδεχομένως βρίσκονται σε στάση αναμονής για πρόωρη αναχώρηση νομίζοντας ότι ήρθε το φθινόπωρο…Μάλιστα οι θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην περιοχή αρκετά χαμηλές για την εποχή και αν επιβεβαιωθούν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για φθινοπωρινή ψύχρα τις νυχτερινές ώρες.

Το τραγικό στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι την περίοδο αυτή τα χελιδόνια, βρίσκονται στον δεύτερο κύκλο αναπαραγωγής τους και έχουν μωρά στις φωλιές… Πιθανή αναχώρηση τους σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν τα μωρά τους.

Ευχόμαστε η περίεργη αυτή στάση και συγκέντρωση χελιδονιών να είναι απλώς στάση “αναμονής” και “προβληματισμού” γιατί διαφορετικά η πρόωρη αναχώρηση τους δε θα είναι απλώς ένα περίεργο αποτέλεσμα του “τρελού καιρού” αλλά θα έχει και άλλου είδους συνέπειες καθώς όπως προαναφέραμε… τα χιλιάδες χελιδόνια της περιοχής μας…τρώνε και εξαφανίζουν χιλιάδες έντομα.