Έβρος: O πιο επιβαρυμένος από κουνούπια, νομός της ΑΜΘ

Η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών, με δεδομένο, πέρα από την όχληση, που ειδικά στον Έβρο είναι υπερβολική, τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, με ασθενείς σε Ξάνθη και Καβάλα, μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Λουκάς Γεωργίου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, «τα συνεργεία, τόσο τα επίγεια, όσο και τα εναέρια, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την έκταση της περιφέρειας». Όπως παραδέχθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία εντομολογικά δεδομένα που έχει η υπηρεσία στη διάθεσή της, επιβαρυμένη είναι η περιοχή του Έβρου και όλες οι παρέβριες περιοχές, λόγω του ότι οι ορυζώνες της Τουρκίας είναι σε πλήρη παραγωγική φάση αυτή την περίοδο. «Τα εντομολογικά είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά, αλλά είναι ενοχλητικά τα νούμερα. Σε όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες είμαστε σε καλό επίπεδο» σημείωσε ο κος Γεωργίου.

Ανησυχία από λόγω ιού του Δυτικού Νείλου 

Δυο είναι πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο Έβρος, για την ώρα, είναι εκτός λίστας θυμάτων και κρουσμάτων, αφού ασθενείς έχουν εντοπιστεί στους εξής νομούς: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Διαβάστε ακόμη  Μπλόκο σε αιολικά στον Έβρο μετά τον σάλο για άδειες σε δυο πάρκα

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν δυο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών που νόσησαν και τελικά δεν τα κατάφεραν. Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και την 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.