Έβρος: Οι μειωμένες μεταναστευτικές ροές και ο γρίφος της τουρκικής στρατηγικής

Προβληματισμός στην ελληνική πλευρά για το τι θα γίνει όταν οι Τούρκοι επιστρέψουν…στα παλιά

Αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι παράτυπων μεταναστών είναι ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα την άνοιξη. Αυτή τη στιγμή τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών όσο και του καλού κλίματος που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα κύματα των μεταναστευτικών ροών συγκρατούνται στην Τουρκία.

Οι αριθμοί όμως σοκάρουν και φανερώνουν τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα όταν οι καιρικές συνθήκες καλυτερεύσουν και οι τουρκικές αρχές επιστρέψουν στην παλιά γνώριμη τακτική τους, της προώθησης ουσιαστικά των παράτυπων μεταναστών στη μεθόριο.

Τότε θα δούμε στα σύνορα να καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι μετανάστες που θα αναζητούν διέξοδο στην Ελλάδα…

Στον Έβρο οι μεταναστευτικές ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί από τις αρχές του Φθινοπώρου αλλά έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις ένα άλλο φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες, γκιουλενιστές ή πολίτες που είναι αντίθετοι στο καθεστώς Ερντογάν, περνάνε τα σύνορα και ζητούν άσυλο.

Τις τελευταίες ημέρες του 2023 και τις πρώτες της νέας χρονιάς, τα κυκλώματα προώθησης παράτυπων μεταναστών προσπάθησαν να προωθήσουν ομάδες παράτυπων μεταναστών αλλά οι ελληνικές αρχές φάνηκαν καλά διαβασμένες και απέτρεψαν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα.

Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε η προσπάθεια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της μεθορίου στον Έβρο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ελληνικές αρχές, είδαν για πρώτη φορά τους Τούρκους να σηκώνουν ελικόπτερο στη μεθόριο του Έβρου προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κανείς επίδοξος παράτυπος μετανάστης δεν θα προσπαθήσει να περάσει από το τουρκικό έδαφος στο ελληνικό.

Η κάνουλα των μεταναστευτικών ροών άρχισε να κλείνει από την πλευρά της Τουρκίας από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση κατά 43%, και το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 70%!

Λίγες μέρες αργότερα στις αρχές του 2024 οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν πέντε διακινητές οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα 47 παράτυπους μετανάστες.

Η ενεργοποίηση όμως των τουρκικών αρχών αποκαλύπτει και το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ελληνικές αρχές αν οι Τούρκοι επιστρέψουν στην γνώριμη τακτική τους της ουσιαστικής προώθησης των παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Μόνο την Πρωτοχρονιά, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών σε ελέγχους που έγιναν σε 20 επαρχίες συνελήφθησαν 74 λαθροδιακινητές και 1.510 παράτυποι μετανάστες.

Όπως ανάφερε η ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις «πραγματοποιήθηκαν από τη Χωροφυλακή, την Αστυνομία και την Ακτοφυλακή μας σε 63 διαφορετικές τοποθεσίες σε 20 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης, των Άδανα, του Άγκρι, της Αττάλειας, του Μπιτλίς, του Μπολού, του Τσανάκαλε, της Αδριανούπολης, του Γκαζιαντέπ, του Ιγκντίρ, του Κοτζαέλι, του Ικόνιου, της Μαλάτια, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Şanlıurfa και Van».

Την προηγούμενη μέρα είχαν συλληφθεί άλλοι 330 παράτυποι μετανάστες και δύο λαθροδιακινητές μόνο στην περιοχή της Αλικαρνασσού.

Άλλοι 213 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν την ίδια μέρα στη Σμύρνη στις ακτές των περιοχών Karaburun, Dikili και Çeşme.

Ενώ ακόμα 33 παράτυποι μετανάστες πιάστηκαν σε μια λαστιχένια βάρκα στα ανοικτά των ακτών του Ayvacık, στο Τσανάκαλε.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή της ενεργοποίησης των τουρκικών αρχών επισήμανε σε δηλώσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο ακόμα ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ). Όπως είχε τονίσει από τότε «οι ροές δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το φαινόμενο που βλέπαμε και το καλοκαίρι αλλά και το προηγούμενο διάστημα» είπε και πρόσθεσε πως «εάν κάνουμε σύγκριση με το περσινό χειμώνα, διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση, έχουμε πολύ μικρότερες ροές και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην καλύτερη δουλειά, την καλύτερη επάνδρωση των υπηρεσιών μας, αλλά οφείλεται στην βούληση από την πλευρά της Τουρκίας, να εντοπίσουν τους διακινούμενους και να τους απομακρύνουν από τα σύνορα με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα για τους δικούς της λόγους, που φαίνονται αυτή τη στιγμή ποιοι είναι. Θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα διαρκέσει. Θεωρώ ότι θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια η επίθεση αγάπης προς την Ελλάδα».

Πάντως, παρόλο που μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των διακινούμενων στα χερσαία σύνορα μας, οι έλεγχοι παραμένουν εντατικοί, ανέφερε ο κ. Χαρέλας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

Διαβάστε ακόμη  Στα Λουτρά, 3 χρόνια μετά τις πλημμύρες, παρακαλούν τον Δήμο για τα αυτονόητα

Στη Βουλγαρία

Μία γεύση του τι θα ακολουθήσει αν τελικώς η Τουρκία επιστρέψει στα… παλιά, μπορούμε να πάρουμε αν δούμε την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι βούλγαροι αστυνομικοί στα σύνορα απέτρεψαν περισσότερες από 176.000 απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν παράνομα. Πρόκειται για αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Πιο τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία, όπου συγκεντρώνεται το 99% των μεταναστευτικών πιέσεων. Πάνω από 175.500 είναι οι απόπειρες εισόδου στο έδαφος της χώρας από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Οι υπόλοιπες είναι στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί η πτώση των περιπτώσεων είναι κατά 86% σε σχέση με το 2022 κι αυτό χάρη στην ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών.

Ζητούν άσυλο

Όμως τις ελληνικές αρχές στον Έβρο έχει αρχίσει να απασχολεί ένα άλλο φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις τις τελευταίες μέρες. Αυτό που παρατηρούν είναι πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Τούρκων που περνούν στην Ελλάδα από τον Έβρο και ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι επιλέγουν κυρίως την περιοχή του βόρειου Έβρου για να εισέλθουν στην Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι τις Καστανιές και ειδικά την περιοχή της Νέας Βύσσας όπου το σύνορο είναι χερσαίο.

«Αν περνούν 20 άτομα κάθε ημέρα, οι 17 με 18 είναι Τούρκοι που ζητούν πολιτικό άσυλο. Οδηγούνται στο ΚΥΤ Φυλακίου και εκεί παραμένουν τρεις με τέσσερις ημέρες για να εξεταστεί η αίτησή τους και εφ’ όσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τους δίνεται η έγγραφη άδεια και έχουν το ελεύθερο να φύγουν στην υπόλοιπη χώρα», όπως ανέφεραν συνοριοφύλακες σε ρεπορτάζ του το evros-news.

O μεγαλύτερος αριθμός καθημερινά από τους περίπου 150 παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται πλέον στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Φυλακίου είναι Τούρκοι.

Ακόμα και ολόκληρες οικογένειες περνούν και ζητούν πολιτικό άσυλο, προφανώς γιατί διαφωνούν με το καθεστώς Ερντογάν και φοβούνται να παραμείνουν στην Τουρκία.

Λύση ο φράχτης

Στην περιοχή του Έβρου τόσο οι συνοριοφύλακες όσο και οι τοπικές αρχές επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως μόνο ο φράχτης και η θωράκιση της μεθορίου μπορεί να αποτρέψει τα κύματα των παράτυπων μεταναστών.

Τα έργα άρχισαν προκειμένου να κατασκευαστεί και να αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Στις αρχές Οκτωβρίου στην περιοχή έφτασαν ειδικά μηχανήματα και ξεκίνησαν εργασίες.

Σε εξέλιξη είναι προπαρασκευαστικά έργα όπως χωματουργικά, με το έργο ως προς τον τομέα αυτόν να έχει ολοκληρωθεί στο 30%, ενώ έχουν ξεκινήσει και εργασίες θεμελίωσης.

Η επέκταση του φράχτη γίνεται σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων από το ύψος του οικισμού Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανέγερση μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων στο οποίο θα τοποθετηθεί λαμαρίνα ειδική για αποτροπή αναρρίχησης και κονσερτίνα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα παρατηρητήρια και πιο συγκεκριμένα επτά υπερυψωμένα που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια.

Παράλληλα γίνονται και εργασίες για διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης. Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο «θωράκισης» του Έβρου όμως περιλαμβάνει και το στελεχιακό δυναμικό που περιπολεί στην περιοχή.

Οι συνοριοφύλακες εκτός από την αποτρεπτική ισχύ του φράχτη θεωρούν ως βασικό «εργαλείο» τους τις κάμερες που υπάρχουν στους πυλώνες του φράχτη καθώς διαρκώς στέλνουν εικόνα κέντρα επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, ενώ τη λαμβάνει και το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Επιπλέον τα εγκατεστημένα ραντάρ ανιχνεύουν κάθε κίνηση και έτσι μπορούν οι χειριστές να ελέγξουν με τις κάμερες (ημέρας και θερμικές) τα σημεία που ελέγχουν.

Επιπλέον διαθέτουν και κάμερες χειρός, ενώ με τους νέους ασυρμάτους που βρίσκονται στη διάθεσή τους έχουν αποτρέψει τις «παρεμβολές» που δυσχέραιναν το έργο τους.

Στο «οπλοστάσιό» τους, πέρα από τα ειδικά περιπολικά οχήματα, περιλαμβάνονται πλέον και τεθωρακισμένα οχήματα MRAP Typhoon GSS-300 τα οποία διαθέτουν αντιβαλλιστική θωράκιση που προστατεύει τους επιβάτες από καταιγισμό πυρών, ενώ αντέχει και χτύπημα από νάρκη.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 06/07.01.2024