Έβρος: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και με εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης παράτυπων μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην παρέβρια περιοχή Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πενήντα αλλοδαποί, που δηλώνουν Σύριοι στην καταγωγή, παρέμεναν εδώ και 2-3 μέρες σε νησίδα στην συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου.

Χθες συνεργείο της ΕΜΑΚ Κομοτηνής αποτελούμενο από τρεις άνδρες προσπάθησε να τους απεγκλωβίσει με βάρκα αλλά αρνήθηκαν να επιβιβαστούν.

Σήμερα η επιχείρησή ξεκίνησε πριν από δυο ώρες περίπου και είναι σε εξέλιξη Μεταξύ τους βρίσκονται και αρκετά γυναικόπαιδα. Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Χρονικό : 

Εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες στον Εβρο παραμένουν εδώ και μέρες δύο ομάδες Σύρων προσφύγων σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Η αδράνεια των ελληνικών αρχών έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, που υποχρεώνει την Ελλάδα να τους παρέχει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. 

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πρόσφυγες της μίας ομάδας μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΠ, η ομάδα αποτελείται από 46 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι. Η οργάνωση ζήτησε τη Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διάσωσή τους, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Αλλη μια ομάδα περίπου 40 Σύρων, ανάμεσά τους 12 ανήλικοι, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε άλλη νησίδα του Εβρου για τέταρτη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης από ανθρώπους που επικοινωνούν με την ομάδα. Η «Εφ.Συν.» δημοσιοποίησε το ίδιο βράδυ τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της και ενημέρωσε οργανώσεις δικαιωμάτων, οι οποίες επικοινώνησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης με την ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας της να πραγματοποιήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης δεν έχει γίνει γνωστή κάποια κινητοποίηση των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, μια γυναίκα που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νεφρό και χρειαζόταν επειγόντως αιμοκάθαρση πέθανε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στη νησίδα, ενώ ένα μωρό πέντε μηνών χρειάζεται επειγόντως γάλα.

Διαβάστε ακόμη  Δεύτερη στην Ελλάδα η Χρύσα Πέτρου από την Αλεξανδρούπολη!

Τη Μεγάλη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε επίσης δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και άλλης ομάδας 37 Σύρων προσφύγων, ανάμεσά τους 16 ανήλικοι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου την περασμένη εβδομάδα. Το ΕΣΠ είχε ζητήσει έγκαιρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν για να τους διασώσουν. Οι αρχές απάντησαν ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν, ενώ στη συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία της οργάνωσης μαζί τους και αγνοούνται τα ίχνη τους.

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές «να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και πριν θρηνήσουμε θύματα».

H oργάνωση σημειώνει ότι μέσα στο 2022 έχει στείλει στις ελληνικές αρχές 22 παρεμβάσεις για συνολικά τουλάχιστον 230 πρόσφυγες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 55 παιδιά, που ήρθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Στις δέκα περιπτώσεις, οι αρχές είτε δεν απάντησαν είδε απάντησαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες. Για τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, το ΕΣΠ πληροφορήθηκε ότι οι ελληνικές αρχές επαναπροώθησαν άτυπα τους πρόσφυγες στην Τουρκία. 

Πηγή ErtNews & efsyn.gr