Έβρος: Στις 7 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι Λευκίμης 2019

Για ακόμη μία χρονιά στη Λευκίμη Έβρου διοργανώνεται πανηγύρι, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το πανηγύρι, θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της εορτής της εκκλησίας του χωριού, του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας τιμά το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι οι πιστοί από όλο τον Έβρο και όχι μόνο, που επισκέπτονται την εκκλησία του χωριού, ανήμερα της εορτής της.

O Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου

Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου άρχισε να κτίζεται περί το 1900. Τα πρώτα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 1902. Πρόκειται για έναν ναό βασιλικού ρυθμού, με αξιόλογη αρχιτεκτονική. Οι περίφημοι μάστορες της πέτρας της Λευκίμης έδωσαν στο Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου χαρακτηριστική και πολύ όμορφη φυσιογνωμία που διατηρείται αναλλοίωτη και περίτεχνη μέχρι σήμερα.

Από που προήλθε το όνομα Λευκίμη

Το όνομά του το χωριό το πήρε από τις πολλές λεύκες που υπήρχαν στην περιοχή. Η προνομιακή θέση της δίπλα στο δάσος και κοντά στον ποταμό Έβρο, έκανε τη Λευκίμη ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια και εμπορικό κέντρο της περιοχής μέχρι το 1927. Τα εναπομείναντα κτίρια μαρτυρούν την τότε οικονομική του ευμάρεια.

Η διοργάνωση του ετήσιου πανηγυριού από το Σύλλογο Γυναικών Λευκίμης

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Σύλλογος αναφέρει: “Ο Σύλλογος Γυναικών Λευκίμης διοργανώνει το ετήσιο πανηγύρι του χωριού μας στην κεντρική πλατεία κάτω από τον πλάτανο. Ελάτε όλοι μαζί να γλεντήσουμε και να κλείσουμε την καλοκαιρινή σεζόν με πολύ διασκέδαση, φαγητό και χορό. Την βραδιά θα ανοίξει το παιδικό χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Τυχερού ‘Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος'”.