Έβρος: Τελειώνει ο χρόνος για τη «σωτηρία» των καλυβών

Μονάχα με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος θα μπορέσουν να αποχαρακτηριστούν ως αυθαίρετες οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, και να γλιτώσουν έτσι από βαριές οικονομικές κυρώσεις ή ακόμη και την πιθανότητα κατεδάφισής τους. Στα παραπάνω κατέληξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχεις Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, σε εκτενής συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους σωμάτων και συλλόγων του Νομού που πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο δημαρχείο της πόλης. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης, ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Φαλέκας, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

«Για να μην κρέμονται από μια κλωστή οι καλύβες…»

Αφού ξεκίνησε μεταφέροντας τα λόγια της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, πως δεν υπάρχει καμία εντολή για κατεδάφιση των καλυβών στον Έβρο, ο κ. Λαμπάκης επεσήμανε: «Οι καλύβες διατηρούνται σε αναστολή κατεδάφισης με νομικά τερτίπια – πρέπει να καθίσουν οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου σε ένα τραπέζι, να κάνουν ένα σχέδιο, το οποίο θα προταθεί στο ΔΣ, με σκοπό αυτό να σταλεί στο Υπουργείο».

Εξάλλου, όσον αφορά το ίδιο το ζήτημα των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, οι απόψεις διίστανται: άλλοι θέλουν να κατεδαφιστούν κάποιες, άλλοι να κατεδαφιστούν όλες, και άλλοι να διατηρηθούν όλες με την προϋπόθεση έκδοσης προεδρικού διατάγματος που να προβλέπει ένα καθεστώς λειτουργίας τους. «Εγώ κουράστηκα να τα ακούω αυτά – κανείς θεσμικός δε μπορεί να κάνει κάτι μόνος του, χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο για να κάνουμε κάτι» κατέληξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για έκκληση των Βουλευτών Έβρου για συζήτηση και λήψη μιας απόφασης εκ μέρους της κοινωνίας και όχι μόνο των θεσμικών οργάνων.

Με τη σειρά του, αφού διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί σχεδόν καθολικά με το δήμαρχο, ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι οι καλύβες είναι μια ζωντανή μορφή άμυνας, προτείνοντας ένα νέο ψήφισμα του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου για να βρεθούν πραγματικές και εφικτές λύσεις στο πρόβλημα.

Η νομική πτυχή του ζητήματος

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου (άρθρο 2 παρ. 2 και άρθρο 38 παρ. 7 ν. 4178/2013 και τις διατάξεις του ν. 3852/2010) τα εν λόγω κτίσματα αποτελούν πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές. Για το σκοπό αυτό, πριν από τρία χρόνια, βγήκε η Απόφαση του ΔΣ Αλεξανδρούπολης υπ’ αριθμόν 103/2016 για να εξαιρεθούν από το καθεστώς αυθαιρεσίας οι καλύβες. «Θεώρησαν ότι έτσι λύθηκε το θέμα, και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους» δήλωσε ο Χρήστος Βασματζίδης, νομικός σύμβουλος του Δήμου.

«Ωστόσο, με το Ν. 44/97 του 2017, καταργήθηκε ουσιαστικά ο προηγούμενος Νόμος: ορίστηκαν έτσι νέες διαδικασίες για την αυθαιρεσία των καλυβών, και ενώ προβλέπονταν κάποιες ευνοϊκές συνθήκες για να εξαιρεθούν οι καλύβες από τυχόν κυρώσεις, πρέπει ναι εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα εντός δύο ετών από τη λειτουργία του Νόμου αυτού» γνωστοποίησε στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε ήδη να ξεκινήσουν διαδικασίες για να εκδοθεί το διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει τις σχετικότερες διαδικασίες για τα πρόστιμα και τις κατεδαφίσεις.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Τουριστική, αναπτυξιακή, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα βρώμικη!

«Αυτό όμως είναι καθαρά αρμοδιότητα της κυβέρνησης: οποιαδήποτε κίνηση του ΔΣ της Αλεξανδρούπολης μπορεί να έχει μόνο έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα για την επίλυση του ζητήματος» κατέληξε ο νομικός σύμβουλος, τονίζοντας ότι αν το διάταγμα εκδοθεί μετά το πέρας των δύο ετών, και κάποιος θεωρήσει ότι τον προσβάλει και αποφασίσει να κινηθεί νομικά, το διάταγμα θα ακυρωθεί.

Οι απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων

«Τα πρόστιμα δεν έχουν σβηστεί για τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στους χρήστες των καλυβών, τα δικαστήρια ακόμα τρέχουν» δήλωσε ο Παράσχος Παπαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», προσθέτοντας πως τα εδάφη πρέπει να παραμείνουν εκεί για να μη χαρακτηριστεί η περιοχή ως «γκρίζα ζώνη». Κατέληξε τονίζοντας πως «στον καρκίνο δεν πας με ασπιρίνη αλλά με άμεση θεραπεία», καλώντας έτσι για μια μόνιμη λύση του ζητήματος.

Παράταση δύο ετών για την έκδοση του διατάγματος πρότεινε να ζητήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ο Γεώργιος Πιστόλας, υπεύθυνος στο Τμήμα Προστασίας Δασών & Δασικών Εκτάσεων στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης. Μαζί του συμφώνησε και ο Ανδρέας Αθανασιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, ο οποίος έβαλε όμως σαν επιπρόσθετο κριτήριο τη διατήρηση των παραγκών και καλυβών εκείνων που τηρούν το καθεστώς που οριοθετεί το δίκτυο «Natura» για τη ζώνη ασφάλειας προκαλύψεως (ΖΑΠ).

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να διατηρηθούν οι καλύβες εκεί» δήλωσε με τη σερά του ο Επαμεινώνδας Τερζής, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ανακαλώντας τη συνάντησή του προ ολίγων μηνών με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Παύλο Καμμένο.

«Ο στρατός επιθυμεί την ελληνική παρουσία στην περιοχή αυτή – αν χαρακτηριστεί με κάποιον τρόπο στρατιωτικό έργο, τότε μπορούμε να κάνουμε κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντισυνταγματάρχης Β. Καρασάββας, πρόταση η οποία ειπώθηκε ξανά από τον κ. Γκότση: «Μόνιμη λύση θα δοθεί με το πάντρεμα στρατιωτικού ενδιαφέροντος και του προεδρικού διατάγματος

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού, του Λιμενικού, και του Αστυνομικού Σώματος Αλεξανδρούπολης εξέφρασαν το σεβασμό και την ικανοποίηση για τη βοήθεια που προσφέρει η παρουσία των καλυβών στο σημείο εκείνο, προτείνοντας τον αποχαρακτηρισμό της ζώνης εκείνης από «δασική περιοχή».

Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση και συζήτηση αυτή πρόκειται να αποτελέσουν τον πυρήνα για μελλοντικό ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη.