Έβρος: «Τίτλοι τέλους» για το μοναδικής αξίας οικοσύστημα του δάσους της Δαδιάς

Σύμφωνα με τον κο. Ανθόπουλο προϊστάμενο της διεύθυνσης δασών, όπως εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή η κατάσταση, με τις φλόγες να καίνε πλέον και τον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, οι ελπίδες όλων έχουν στραφεί σε μία δυνατή βροχόπτωση, η οποία όμως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις των επόμενων ημερών, δεν αναμένεται στην περιοχή

Συγκεκριμένα ο κος. Ανθόπουλος αναφέρει, Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες  δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Αποφασίστηκε όμως να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος.

Ολόκληρη η δήλωση του προϊστάμενου της διεύθυνσης δασών: «Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν. Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά. Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες  δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς»

Η επόμενη ημέρα μετά από αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή για το εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς, απαιτεί συντονισμένη δουλειά με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον το δάσος της Δαδιάς να παρουσιάζει την εικόνα που είχε πριν από αυ΄τη την καταστροφή που υπέστη

«Δεν υιοθετώ τις απόψεις ότι θα χρειαστούν 150 χρόνια, προκειμένου να αναγεννηθεί το δάσος. Σίγουρα η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και κανένας δεν μπορεί να ξέρει, αν θα επιστρέψουν εδώ τα πουλιά ή έστω ένα μέρος τους. Όμως, έχουν απομείνει νησίδες πρασίνου που δημιουργούν ελπίδες. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των πουλιών, στελέχωση των υπηρεσιών και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους επιστήμονες, για να μη χάσουμε οριστικά το οικοσύστημα. Πέρυσι κάηκε ένα σημαντικό μέρος του μεγάλου πυρήνα του δάσους. Έγιναν διάφορες ουσιαστικές παρεμβάσεις και είδαμε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, τώρα η καταστροφή είναι πολλαπλάσιου βαθμού. Αν και η κατάσταση δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα βαθμό αισιοδοξίας, κυρίως για το καλό της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», όπως υποστήριξε ο κος. Ανθόπουλος.

Διαβάστε ακόμη  Αναγνώρισε τα λάθη του και ανοίγει νέο κεφάλαιο ο Β.Λαμπάκης 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα etnnos.gr