Οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουν παραπάνω από μία συσκευές που χρησιμοποιούν καθημερινά για λόγους επικοινωνίας, εργασίας και ψυχαγωγίας. Η συνεχής ενασχόληση με αυτές εντείνει την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερου χώρου αποθήκευσης δεδομένων, κυρίως για λόγους φορητότητας και ασφάλειας.

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος παρέχει την ιδανική λύση για την διαφύλαξη των δεδομένων σας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να αυξήσετε τον χώρο αποθήκευσης στα μέτρα των απαιτήσεών σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειά τους.

Αν και εσείς σκέφτεστε να προμηθευτείτε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, δείτε παρακάτω ποια χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάσετε προτού προβείτε στην αγορά του.

Ποιο μέγεθος σκληρού δίσκου να προτιμήσετε;

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι διακρίνονται σε 2 κατηγορίες βάσει του μεγέθους τους: 2.5 ιντσών και 3.5 ιντσών. Ο διαχωρισμός αυτός υπάρχει διότι οι δίσκοι των 2.5’’ τροφοδοτούνται μέσω θύρας USB ενώ οι δίσκοι των 3.5’’ απαιτούν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως γίνεται φανερό, ο τρόπος τροφοδότησης του κάθε εξωτερικού δίσκου επηρεάζει άμεσα τη φορητότητά τους.

Επομένως, αν χρειάζεστε έναν εξωτερικό δίσκο για να αποθηκεύετε και να μεταφέρετε τα δεδομένα σας, τότε καλύτερα να προτιμήσετε το μικρότερο μέγεθος, που μάλιστα δεν απαιτεί σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει. Αντίστοιχα, αν σας ενδιαφέρει περισσότερο να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας με στόχο τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, προτείνεται να προμηθευτείτε έναν δίσκο 3.5’’.

Πόση χωρητικότητα είναι αρκετή για τις ανάγκες σας;

Έχοντας λύσει το ζήτημα του μεγέθους του σκληρού δίσκου, τη σκυτάλη στην έρευνα αγοράς σας παίρνει η χωρητικότητα που μπορείτε να εξασφαλίσετε. Έχετε κατά νου πως η χωρητικότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του εξωτερικού δίσκου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι κατά κανόνα οι 2.5’’ που τροφοδοτούνται μέσω USB κοστίζουν περισσότερο από τους 3.5’’.

Η χωρητικότητα του δίσκου που θα επιλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας ανάγκες. Στο εμπόριο θα βρείτε δίσκους από 120GB μέχρι και 8ΤΒ, είτε μηχανικούς είτε ψηφιακούς. Καλύτερα είναι να προμηθευτείτε έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας εξωτερικό σκληρό δίσκο από τις τρέχουσες απαιτήσεις σας, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά ανάλογα με τα δεδομένα που συγκεντρώνετε για αποθήκευση από τις συσκευές σας.

Τι πρέπει να προσέξετε ως προς τη συνδεσιμότητα;

Το είδος σύνδεσης του εξωτερικού σκληρού δίσκου χρειάζεται να προσιδιάζει με εκείνο των συσκευών που σκοπεύετε να τον αξιοποιήσετε, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα αποθήκευσης και μεταφοράς των δεδομένων σας.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι του εμπορίου διαθέτουν στην πλειονότητά τους θύρα USB 3 και 3.1, καλύπτοντας και τις συσκευές με Type C. Αν όμως, η συσκευή που σας ενδιαφέρει να συνδέσετε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι παλαιότερης τεχνολογίας με USB 2, τότε θα χρειαστεί να αναζητήσετε έναν δίσκο με την ίδια θύρα σύνδεσης.

Υπάρχουν και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που διαθέτουν επιπλέον θύρα Ethernet, οι οποίοι αξιοποιούνται περισσότερο σε εργασιακά περιβάλλοντα εταιρειών και επιχειρήσεων, καθώς υπάρχει η ανάγκη για πρόσβαση περισσότερων του ενός υπολογιστών ταυτόχρονα σε ένα κοινό αποθηκευτικό μέσο.

Να επιλέξετε SSD ή HDD εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Σημαντικό εξίσου ζήτημα είναι και η τεχνολογία του εξωτερικού σκληρού δίσκου που θα επιλέξετε, αν θα είναι δηλαδή SSD ή HDD. Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τον καινούριο σας δίσκο για να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας προκειμένου να τα διαφυλάξετε, χωρίς να τα μεταφέρετε, τότε ένας απλός μηχανικός δίσκος (HDD δηλαδή) θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τις ανάγκες σας.

Σε περίπτωση που επιδιώκετε να επεκτείνετε τον χώρο αποθήκευσης των συσκευών σας και χρειάζεστε υψηλή ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων, συστήνεται να προτιμήσετε έναν SSD δίσκο ώστε να επενδύσετε καλύτερα τα χρήματά σας.