«Έξυπνα» κτίρια της Θράκης εξοικονομούν χρήμα και ενέργεια

Οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις σε κτίρια που βρίσκονται και στη Θράκη, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που πραγματοποίησε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αθήνα. Στην εκδήλωση πρωταγωνίστησαν οι περιπτώσεις του δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΔΠΘ.

Οι δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με προϋπολογισμό 11.188.253 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία, κατά 85%, ενώ κατά 15% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στόχος, η αντικατάσταση της συμβατικής ενέργειας με τεχνολογίες ΑΠΕ, σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα , κτίρια διοίκησης, αντλιοστάσια. Ειδικότερα, φορείς υλοποίησης των έργων είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Άνδρου, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας(Γρεβενά), το «Πολυκοινωνικό», το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δήμος Νέας Ιωνίας, το «Μαμάτσειο»-Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην Κοζάνη, ο δήμος Καρπενησίου και ο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην κατεύθυνση απεξάρτησης του πανεπιστημίου από το πετρέλαιο και εξοικονομώντας ενέργεια κατά 28%. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Παντελή Μπότσαρη δόθηκε μια πρώτη ευκαιρία στους μελλοντικούς επιστήμονες για το τι σημαίνει ενεργειακή εξοικονόμηση. Εγκαταστάθηκαν πέντε συστήματα σε οκτώ κτίρια του πανεπιστημίου και ειδικότερα ένας λέβητας βιομάζας για την παροχή ζεστού νερού στις φοιτητικές εστίες, ένα σύστημα αβαθούς γεωθερμίας για τη θέρμανση/ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού στο κτίριο του εστιατορίου, ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός σταθμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μερική κάλυψη των αναγκών των φοιτητικών εστιών, ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και ένας αυτόνομος αιολικός σταθμός επίσης για τον ίδιο σκοπό.

Στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος- «Πολυκοινωνικό» του δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εξοικονομήθηκε ενέργεια κατά 35%, ενώ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας για την κατασκευή των έργων. Οι δράσεις συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τα μέλη του ιδρύματος, όσο και για τους επισκέπτες των κτιρίων που στεγάζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Δράσεις ακόμα έγιναν σε παιδικούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα και στο Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης.