Τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τους Δήμους του Έβρου ώστε να βελτιώσουν τα υπάρχοντα καταφύγια τους ή να δημιουργήσουν καταφύγια όσοι δεν διαθέτουν (για παράδειγμα ο Δήμος Σαμοθράκης δεν διαθέτει).
Σημαντικότατη είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται, να χρηματοδοτηθούν δαπάνες έως 70% για σήμανση, καταγραφή αδεσπότων, στείρωση κτλ. Στην Αλεξανδρούπολη όπου το πρόβλημα της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς είναι εξαιρετικά έντονο, καταγραφή δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Χρηματοδότηση και επιλέξιμες δαπάνες
Μέσω της ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης μπορούν επίσης να υλοποιηθούν οι ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, όπως η περισυλλογή τους, η ηλεκτρονική τους σήμανση, η καταγραφή και η αποπαρασίτωση τους, η στείρωσή τους, ο εμβολιασμός τους η σίτισή τους, η υιοθεσία τους κ.α.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει, ενώ για το κόστος σίτισης των ζώων, η χρηματοδότηση αγγίζει το πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.
Οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες είναι:
– για τη βελτίωση υφιστάμενου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του και σε κινητά παραρτήματα,
– για τη βελτίωση ήδη υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων,
– για ιατρικό εξοπλισμό δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων,
– για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
– και για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Ο δήμος που επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει.
Σε αυτή, σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα και του υπεύθυνου εκπροσώπου του φορέα, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι αρμόδιες αρχές (τηλέφωνο, fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φορέα, καθώς και οι αριθμοί ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), των ζώων που διαχειρίστηκε ο φορέας το χρονικό διάστημα για το οποίο αιτείται χρηματοδότηση.