Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστου Μέτιου στον Δήμο Προσοτσάνης

Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Προσοτσάνης Θεόδωρου Αθανασιάδη πραγματοποιήθηκε στην Προσοτσάνη, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και του Δήμου Προσοτσάνης

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα ακόλουθα θέματα:

1. Την πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Προσοτσάνης τα οποία έχουμε χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας. Πρόκειται για 15 έργα προϋπολογισμού 11,7 εκ. € που αφορούν:

Την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην Προσοτσάνη, στην Πετρούσα και στους Πύργους και την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο Δήμο.

Την ενεργειακή αναβάθμιση στα δημοτικά σχολεία Σιταγρών και Μικρόπολης, στο κλειστό γυμναστήριο Προσοτσάνης «Γ. Μακρής», στα κτίρια πολλαπλών χρήσεων Αγγίτη, Καλλιθέας και Κοκκινογείων, στο κοινοτικό κατάστημα Καλλιθέας και στον ξενώνα φιλοξενίας νέων Πετρούσας.

Τη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Προσοτσάνης.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Προσοτσάνης.

2. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκ. €, που αφορούν:

Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο δρόμο από τη ΒΙΠΕ Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα και τη βελτίωση του δρόμου από την Αργυρούπολη μέχρι τα όρια της ΠΕ Σερρών.

Ασφαλτόστρωση στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, ασφαλτόστρωση από τη διασταύρωση του δρόμου Προσοτσάνη – Μικρόπολη προς Γραμμένη καθώς επίσης άλλες τεχνικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκ. €, που αφορούν:

Την αντιπλημμυρική προστασία της Μαυρολεύκης μέσα από την αποκατάσταση του χειμάρρου Δοξάτου.

Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης.

Την κατασκευή υποδομών στήριξης της κτηνοτροφίας (ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες, ποτίστρες).

Την επικαιροποίηση των μελετών για τη νέα γέφυρα του Αγγίτη στην εθνική οδό Δράμας – Σερρών.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας και το Δήμο Προσοτσάνης προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε από το νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Την κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Αγγίτη, έργο που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα της σχετικής μελέτης, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται σε 5,8 εκ. €.

Την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου Αγγίτη με το παλαιοντολογικό μουσείο.

5. Έργα που είναι αναγκαία στο Δήμο Προσοτσάνης για τα οποία δεσμεύουμε πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

Την ολοκλήρωση του κλειστού Γυμναστηρίου Πετρούσας, προϋπολογισμού 500.000 €.

Τη μελέτη για την ενοποίηση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου Αγγίτη με το παλαιοντολογικό μουσείο, προϋπολογισμού 30.000 €.

Παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου, προϋπολογισμού 300.000 €.

Σε δήλωση του ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα καλύπτουν σημαντικές ανάγκες της περιοχής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου. Όσον αφορά πιο ειδικά τα έργα του ΕΣΠΑ ο Δήμος Προσοτσάνης πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό απορρόφησης ώστε αυτή να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.