Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Σοβαρές επικρίσεις κατά της Frontex


Στην αποκαλυπτική έκθεση για τη δράση της Frontex του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel Online. «Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διαπίστωσε σημαντικές αδυναμίες στο έργο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων. Η υπηρεσία δεν επιτελεί πλήρως τα καθήκοντά της και δεν είναι αποτελεσματική, αναφέρει η ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας». Σύμφωνα με τον Λέο Μπρινκάτ, μέλος του ΕΕΣ «τα παραπτώματα είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσε κανείς να αμφιβάλει για τον λόγο ύπαρξης της Frontex».

Το Spiegel, που στο πλαίσιο ερευνητικών ρεπορτάζ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο αλλά και με τον ρόλο του επικεφαλής της, Φαμπρίς Λεζερί, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Frontex έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα έχει αποκτήσει περισσότερη δύναμη. Το 2005 ο προϋπολογισμός της έφτανε μετά βίας τα 6 εκατομ. ευρώ, ενώ σύντομα θα έχει στη διάθεσή της περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως (…)»

Διαβάστε ακόμη  Ν. Γεωργιάδης: Οι ύβρεις, τα τιμολόγια του δημοσίου, η Τζόζεφιν και το…Κιλκίς!

Από την πλευρά του ο Μπρινκάτ επίσης επιρρίπτε στην Frontex ότι «δεν λειτουργεί η ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες της ΕΕ. Τα δεδομένα του οργανισμού για τη μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι πλήρη (…) Η υπηρεσία δεν συμβάλλει επαρκώς στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και δεν είναι αρκετά διαφανής. Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πραγματικό κόστος των εργασιών του».

Πηγή: Deutsche Welle