Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών και για τον Έβρο

Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων πλημμύρας στη διασυνοριακή περιοχή ξεκινά ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, με το έργο να περιλαμβάνει και το Νομό Έβρου. Όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, το έργο θα αναλάβουν 5 βουλγαρικές και 2 ελληνικές οργανώσεις.

Σκοπός του σχεδίου

Το έργο, αξίας άνω των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, την πιλοτική δοκιμή στρατηγικών, καθώς και την προετοιμασία χαρτών πορείας που περιλαμβάνουν τις ευθύνες που θα έχει ο κάθε αρμόδιος φορέας τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία.

Ποιες περιοχές θα καλύψει

Το νέο αυτό Ευρωπαϊκό σχέδιο θα καλύψει τις περιοχές του Blagoevgrad, του Smolyan, του Kurdzhali και του Haskovo στη Βουλγαρία, και τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο στην Ελλάδα. Βούλγαροι και Έλληνες εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αλλαγή του κλίματος, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας είναι σημαντικά αυξημένος. Συγκεκριμένα, το έργο θα επικεντρωθεί στα διασυνοριακά ποτάμια Στρουμά, Μέστα, Άρδα και Μαρίτσα.

Διαβάστε ακόμη  Νέα παράπονα για το Αλτιναλμάζη: «Τα χόρτα πιο ψηλά από τα παιδιά μας…»

Λογισμικό προσομοίωσης για δράσεις πρόληψης

Πέρα από την αγορά οχημάτων, ειδικού εξοπλισμού και φουσκωτών διχτυών, θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό την προσομοίωση δράσεων πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση πλημμυρών στις επίμαχες περιοχές.

Οι επτά οργανώσεις-εταίροι θα αναπτύξουν εργαλεία για τη συλλογή πρωτογενών πληροφοριών, αναλύσεων και αξιολογήσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση των δεδομένων σχετικά με το κλίμα και τη δημιουργία σχετικών ψηφιακών μοντέλων. Επιπλέον, αναμένεται να λειτουργήσει και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων των πόλεων που προβλέπει να καλύψει το έργο.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα κατασκευαστεί και θα εξοπλισθεί ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή του Blagoevgrad, καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα βρίσκεται σε μια κατάλληλη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Struma.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022.

Με στοιχεία από την Independent Balkan News Agency.