Φαινόμενο της πεταλούδας: Καταρρέει η τουρκική οικονομία, θα την πληρώσει ο Έβρος;

Καταρρέει η τουρκική οικονομία, περισσότερο σήμερα από κάθε άλλη φορά. Όπως όλα δείχνουν, το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν εφιαλτικό, αφού τα μέτωπα για τον Ερντογάν είναι πολλά και μεγάλα. Κι επειδή, ως γνωστόν, τα προβλήματα του γείτονα δεν μπορούν να μη μας επηρεάσουν, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία ανησυχία στον Έβρο και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, αφού φαίνεται πως η μειωμένη κίνηση από την Τουρκία, τους τελευταίους μήνες, αντί να βελτιωθεί , μάλλον θα χειροτερέψει.

Όλες οι αναλύσεις, ακόμη και οι πιο ψύχραιμες, μεταδίδουν την εικόνα μιας Τουρκίας που ναυαγεί! Η οικονομία της έχει βουλιάξει και η επιλογή του Ερντογάν να πατά σε δύο βάρκες δεν δικαιώνεται πια. Παρόλα αυτά ουδείς και κυρίως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμά την κατάσταση. Η δύσκολη φάση που περνά η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν δημιουργούν κινδύνους. Επιπλέον είναι σαφές ότι κανένας από τους “μεγάλους” δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να “γονατίσει”. Τον Ερντογάν θέλουν να συνετίσουν ή να “τελειώσουν”.

Οι αριθμοί του τρόμου

Κι εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την Τουρκία. Τα μαντάτα είναι μαύρα και γίνονται κάθε μέρα όλο και χειρότερα. Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από το να “σκάσουν” και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου , αφού ο Ερντογάν παίζει πολλά στις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.
Τα αποθεματικά τουρκικών τραπεζών είναι πλέον στα όρια τους . Δύο μεγάλες τουρκικές τράπεζες είναι στην πρώτη γραμμή κατάρρευσης.

Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Yapı Kredi, μια σύμπραξη μεταξύ της ιταλικής εταιρείας UniCredit και του τουρκικού ομίλου Koç Holding και η Isbank. Αν η λίρα πέσει στα 6,3 ανά δολάριο, οι δύο τράπεζες δεν θ΄ αντέξουν. Ακολουθεί η Akbank, η οποία θα έβλεπε το πλεόνασμα κεφαλαίου της να εξαφανίζεται αν η ισοτιμία της λίρας φθάσει στα 6,9 ανά δολάριο.

Η λίρα υποχώρησε στα 6,06 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες φέτος σε σχεδόν 15%.

Οι επενδυτές στην Τουρκία καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών κεφαλαιακών προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο. Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η περυσινή νομισματική κρίση και η βαθιά οικονομική συρρίκνωση δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα σε πολλές από τις επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Καθώς η λίρα χάνει αξία, η έκθεση των τραπεζών αυξάνεται επειδή τα ξένα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε τουρκικές επιχειρήσεις κοστίζουν περισσότερο στους ισολογισμούς τους.
Οι δανειοδοτήσεις σε ξένο συνάλλαγμα από τις τράπεζες ξεπέρασαν τα 310 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σχεδόν το 40% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το ίδιο χρέος ανέρχεται σε περίπου 197 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,1% των συνολικών δανείων από 3% στις αρχές του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα.
Η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπίζεται τη λίρα μειώνεται δραματικά. Η ABN Amro ανέφερε σε έκθεση της ότι τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, εξαιρουμένων των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων, είχαν μειωθεί σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η κυβέρνηση αντλεί 40 δισεκατομμύρια λίρες (6,5 δισ. Δολ.) από τα αποθεματικά που η κεντρική τράπεζα έχει διαθέσει για έκτακτες περιστάσεις, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση χρειάζεται τα μετρητά για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο έχει επιδεινωθεί πέρα από τις προβλέψεις.
Αν η λίρα συνεχίσει να έχει απώλειες, είναι θέμα μηνών, αν όχι εβδομάδων, οι ρυθμιστικές αρχές και η κυβέρνηση να αναγκαστούν να επέμβουν .
Οι προειδοποιήσεις της Goldman για την υποβάθμιση των τραπεζών επικεντρώνονται μόνο στις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τις 52 μικρότερες τράπεζες της Τουρκίας, που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στους προβληματικούς τομείς της ενέργειας και των κατασκευών .