Φαλτσοσφυρίγματα από τον κ. Βορίδη

Ένας από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου, που έχει να κάνει με τους διαιτητές, είναι πως δεν πας να καλύψεις ένα φάλτσο σφύριγμα δίνοντας ένα δεύτερο.

Το 2019 θεσπίσθηκαν, με τον Νόμο Θεοδωρικάκου, αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές αυτές.

Με την απόφαση 2377/2022 του ΣτΕ έκρινε πως εκείνες οι διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν το αμέσως επόμενο της εκλογής διάστημα είναι στο σύνολό τους αντισυνταγματικές.

Ως αποτέλεσμα ήταν όλες οι αποφάσεις των επιτροπών αυτών που λήφθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 να θεωρηθούν άκυρες.

Πριν δύο μέρες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ και όπως προκύπτει από μία απλή ανάγνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών, προσπαθεί να καλύψει ένα ολέθριο λάθος, αυτό του 2019, με ένα λάθος το 2023.

Διαβάστε ακόμη  Για λαϊκισμό κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ - Βελόπουλο ο «διακινητής» fake news Δερμεντζόπουλος

«Διατηρούμε τις συνθέσεις των οικονομικών επιτροπών και της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έτσι όπως είχαν προβλεφθεί αρχικώς, με τον προσβληθέντα νόμο, και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εστιάζει μόνο στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων των επιτροπών αυτών και όχι και στο κομμάτι της σύνθεσης των μελών όπου και πάλι δεν αντικατοπτρίζει την λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αυτό σημαίνει πως και αυτή η τροπολογία είναι ευάλωτη απέναντι σε κάθε ένσταση

και θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Αλλά με τα θέματα που προέκυψαν τελευταία (κηδείες κτλ), πού να μείνει μυαλό γι’ αυτά;