Ενόψει προεκλογικής περιόδου και ελλείψει δικών του σχεδιασμών, ο πρωθυπουργός πρόκειται να περιοδεύσει στον ακριτικό νομό, εγκαινιάζοντας έργα που δημοπρατήθηκαν ή υλοποιήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.
Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 3 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει τρία σημαντικά έργα της περιοχής, παρ’ ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία συμμετοχή στον σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και εντέλει στην υλοποίησή τους.
Αναμφίβολα, η κυβέρνηση αρκετές φορές έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα πατριωτικά αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας «παίζοντας» το χαρτί του Εβρου, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί κάποιο αξιόλογο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή.
Αυτό που έχει να επιδείξει είναι μόνο τα ευχολόγια του πορίσματος της διακομματικής για τη Θράκη και ο συμψηφισμός των οφειλών του 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, που παρουσιάστηκε με πανηγυρικούς τόνους και κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο καθώς δυο χρόνια μετά απειροελάχιστες υποθέσεις έχουν τελεσφορήσει.
Η επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να εστιάσει ακόμη μια φορά στην επικοινωνία, στήνοντας φιέστες με αφορμή τα εγκαίνια των έργων αυτών στην πρωτεύουσα του Εβρου, εν μέσω της μεγαλύτερης δημοσκοπικής φθοράς που έχει αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «σκοντάφτει» στο γεγονός πως τα έργα αυτά είτε υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε επιταχύνθηκε τότε η ωρίμανσή τους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που εγκαινιάζεται την Τρίτη, ένα έργο-ορόσημο για το πέρασμα των δήμων στην κυκλική οικονομία, προϋπολογισμού άνω των εξήντα εκατομμυρίων ευρώ, που θα δημιουργήσει πάνω από τριάντα μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του απασχόλησε πάνω από 200 άτομα.
Η σύμβαση για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου υπεγράφη παρουσία του πρώην αν. υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και του τότε δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη τον Ιανουάριο του 2019, με το έργο να ολοκληρώνεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων του. Για κυβερνητική υποκρισία κάνουν λόγο παραγωγικοί φορείς της περιοχής που πρόσκεινται στην Aριστερά, με τον Μενέλαο Μαλτέζο, επικεφαλής των προοδευτικών οικονομολόγων στην κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να δηλώνει δηκτικά πως «καλωσορίζουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό που θα έρθει στον Εβρο για να εγκαινιάσει ένα ακόμη έργο του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναμνηστική πλάκα
Ενδεικτική όμως είναι και η περίπτωση της θεμελίωσης της… αναμνηστικής πλάκας για την έναρξη των εργασιών του τερματικού σταθμού του υγροποιημένου αερίου (ΑΣΦΑ), στην οποία θα παρευρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ. Πρόκειται για ένα έργο η σημασία του οποίου εκτινάχθηκε εξαιτίας του μετασχηματισμού της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Γεγονός παραμένει πως το συγκεκριμένο έργο άρχισε να σχεδιάζεται τον Οκτώβριο του 2013 με την ένταξή του στον κατάλογο με τα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε., όμως ήταν στην περίοδο 2015-2019 που βρέθηκε στη φάση της μεγαλύτερης επιτάχυνσής του. Τότε ήταν που εντάχθηκε στον οδικό χάρτη της αγοράς φυσικού αερίου 2017-2022, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της νοτιoανατολικής Ευρώπης, ενώ τότε ξεκίνησε και η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB) που συνδέεται άμεσα με τον ΑΣΦΑ.
Ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο -στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων συναντήσεων των τέως υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας (Σταθάκης και Petkova)- επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Gastrade που διαχειρίζεται το έργο της ΔΕΠΑ Α.Ε. και της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) για τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας αερίου από πλευράς των εταιρειών. Hταν μια συμφωνία που εξασφάλισε την ενίσχυση της βιωσιμότητας του έργου και την επιτυχή έκβαση του market test που ολοκληρώθηκε εντός του 2019.
Κοινωνικό προφίλ
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η -ζωτικής σημασίας για το πρότζεκτ- συνεργασία της Εταιρείας Εθνικών Ενεργειακών Πόρων «NER AD» και της Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας «AD ESM» με τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, τον Μάρτιο του ’21, δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την προοπτική διμερών οικονομικών συνεργασιών που πρόσφερε η -επονείδιστη κατά τη Ν.Δ.- Συμφωνία των Πρεσπών.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει από τον επικοινωνιακό σχεδιασμό η προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ του πρωθυπουργού μέσα από τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού γηροκομείου της Αλεξανδρούπολης, με τη συμβολική παρουσία δίπλα του του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδoς, Ιερώνυμου. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το οποίο ολοκληρώθηκε τη διετία 2019-2020. Εξαιτίας ορισμένων κακοτεχνιών σημειώθηκε καθυστέρηση στην παραλαβή του και ενώ η μετεγκατάσταση των τροφίμων από το παλιό στο νέο γηροκομείο κοντεύει να κλείσει ήδη έναν χρόνο, αυτό δεν εμπόδισε το κυβερνητικό επιτελείο να το εντάξει στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του.
Πηγή efsyn