Για έβδομη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στην περιοχή του δάσους Δαδιάς. Περισσότερα από 34.000 στρέμματα παρθένου δάσους, έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες. Οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς. Την Τρίτη σημειώθηκε μία μεγάλη αναζοπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς και κατευθυνόταν προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμης. Η φωτιά πέρασε το πυροφυλάκιο της Λευκίμης και κατευθύνθηκε χθες νοτιοδυτικά, στην τοποθεσία «Ζεστά Νερά».

Η φωτιά χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκαιγε δυτικά από το χωριό της Λύρας του δήμου Σουφλίου. Υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών. Στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, γεγονός ενθαρρυντικό για τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Λύρας:

ΠΗΓΗ: Δημήτρης Δαρούσης

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο επικεντρώνονται σε ολόκληρο το νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς στο οποίο υπήρξε αναζοπύρωση, προς το πυροφυλάκειο Λευκίμης. «Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», όπως επεσήμανε ο κ. Αρτοποιός.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Υπέργειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης για έβδομη συνεχόμενη ημέρα δίνουν μία άνιση μάχη με τον χρόνο. 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, επιχειρούν στην περιοχή από το πρώτο φως της ημέρας.

Στο σημείο επιχειρούν επίσης 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα και μία ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» αποτελούμενη από 36 στελέχη. Περιοδικά επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Διαβάστε ακόμη  Σαμοθράκη: Τραυματισμός γυναίκας στο φαράγγι του Ξηροποτάμου

Οι υλοτόμοι παράλληλα χαράζουν συνεχώς νέες αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι πυροσβέστες και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το 12% της Προστατευόμενης Περιοχής Natura 2000, έχει ήδη καεί, σύμφωνα με την ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη 26.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 26.07.2022 12:10) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευτόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus