Φωτιές που σβήνουν με πολιτικό μέσο (Video)

Η καταγγελία του αγρότη στην Πελοπόννησο είναι σοκαριστική. Ζήτησε πυροσβεστικό -για να σώσει ό,τι σωζόταν ακόμη- από τον ταξίαρχο στην Τρίπολη και εκείνος τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.

Το είπε στην κάμερα με έναν λυγμό. Σαν να μην άντεχε αυτό που άκουσε: Ότι και αυτό το παιχνίδι παίζεται πελατειακά. Ακόμη και στον πύρινο όλεθρο δεν είναι όλοι ίσοι. Αν έχεις “άκρες” μπορεί να τα καταφέρεις καλύτερα, αν δεν είσαι δικτυωμένος την πάτησες.

Κανείς στα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με την συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε αυθόρμητα ο απελπισμένος πυρόπληκτος. Παρόλο που είπε το όνομα του πονηρού ταξίαρχου, τα κανάλια δεν έκριναν σκόπιμο να προβάλουν το θέμα.

Η κυβέρνηση, αφού το βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου, αναγκάστηκε το πρωί να αντιδράσει: Διαθεσιμότητα και ΕΔΕ για να πέσει ο κουρνιαχτός.

Ακούγονται συνταρακτικά πράγματα από τους ανθρώπους που βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς. Προσπαθούν παρουσιαστές από προστατευμένα στούντιο να τους “μαζέψουν” κάνοντας ερωτήσεις ή σχόλια από μακριά, αλλά όλο και κάτι ξεφεύγει και ακούγεται στο μικρόφωνο που κρατούν ταλαιπωρημένοι ρεπόρτερ.

Μαθαίνουμε για τα εναέρια μέσα που δεν πήγαν στην περιοχή τους, για τις ελάχιστες ρίψεις νερού που έχουν γίνει όλες αυτές τις μέρες, για τα πυροσβεστικά οχήματα που δεν έρχονται, για απεγνωσμένα τηλεφωνήματα που κάνουν στις αρχές χωρίς να παίρνουν απάντηση, για την απόφαση των κατοίκων του χωριού να αγνοήσουν τις οδηγίες για εκκένωση και να μείνουν εκεί για δώσουν μάχη να υπερασπιστούν τον τόπο και  την περιουσία τους, για το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνουν.

Βλέπουμε τα πρόσωπα γενναίων εθελοντών που παρατούν τη βολή τους για να βοηθήσουν, γέρους που γίνονται παλικάρια για να σώσουν το χωριό, μανάδες που καθαρίζουν τις αυλές τους με το μωρό στην αγκαλιά, παιδιά που κρατούν τα σκυλιά και τα γιατιά τους για να μη φοβούνται, γυναίκες και άντρες που παλεύουν με κλάρες και μάνικες να σβήσουν τη φωτιά που κυκλώνει τα σπίτια.

Ιωάννης Σκιαθίτης, κάτοικος Αβγαριάς Εύβοιας, στο ΟΡΕΝ: “Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Δεν έχει έρθει ένα πυροσβεστικό, δεν έχει έρθει τίποτα. Τόσες μέρες έχει γίνει μία ρίψη νερού. Η φωτιά ήταν διαχειρίσιμη. Είναι ανίκανοι. Οι πυροσβέστες πασχίζουν. Αλλά όσοι είναι στην ηγεσία πρέπει να πάνε σπίτι τους. Δεν καταλαβαίνω τι εντολές τους δίνουν. Εγώ δεν έχω πολιτικά συμφέροντα. Λέω αυτό που βλέπω. Και είμαι πολύ στενοχωρημένος”.

Υπέροχοι άνθρωποι που αγωνίζονται με δύναμη και αξιοπρέπεια να προστατεύσουν τους δικούς τους, τη γη τους, την ιδιοκτησία τους, τις αναμνήσεις τους, την ύπαρξή τους. Μέσα στο τόσο κακό, η στάση τους είναι ένας λόγος να ελπίζουμε ότι δεν έχουν όλα τελειώσε.