«Φρένο» ΕΛΑΣ στις καταδιώξεις διακινητών στα σύνορα

Μία διαφορετική τακτική φαίνεται πως ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία, που εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο αναφορικά με τη δράση των διακινητών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, όσο και στις παράπλευρες, σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι καταδιώξεις των οχημάτων των διακινητών, στους δρόμους του Έβρου και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Η είδηση μάς έρχεται από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σύμφωνα με το οποίο, οι ελληνικές αρχές σταματούν τους διακινητές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, πριν μεταβιβαστούν στα οχήματά τους πρόσφυγες, «κόβοντας» τους κλήσεις για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Οι οδηγοί δεν μπορούν να κατηγορηθούν για trafficking, αν δεν μεταφέρουν μετανάστες στα οχήματα τους, αλλά αν κατηγορηθούν για τροχαίες παραβάσεις, τότε απειλούνται με ποινή φυλάκισης αρκετών μηνών, μεγάλα πρόστιμα και κατάσχεση των οχημάτων τους. Αυτή η στρατηγική είναι λιγότερο επικίνδυνη από την καταδίωξη των διακινητών, οι περισσότεροι εκ των οποίων οδηγούν παλιά οχήματα, είναι άπειροι και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πανικοβληθούν και να τρακάρουν, την στιγμή που μεταφέρουν ανθρώπους, αναφέρει το Associated Press.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, είχαν υπάρξει τουλάχιστον 18 νεκροί και 54 τραυματίες, ως αποτέλεσμα καταδιώξεων, στον δρόμο που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξανά στα σύνορα, για να φτάσουν τελικά σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης.