«Φρεσκάρισμα» στα τμήματα συνοριακής φύλαξης ενόψει αξιολόγησης από την Κομισιόν

Ένα καλό «λίφτινγκ» θα γίνει τις επόμενες μέρες στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερών και Σουφλίου, ενόψει της επίσκεψης κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα ελέγξει και θα αξιολογήσει τις υποδομές στα σύνορα του Έβρου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, με ημερομηνία 2/10/2018, συγκροτείται σειρά επιτροπών, αποτελούμενων από αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν όλες τις διαδικασίες για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ελαιοχρωματισμό των κρατητηρίων των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φερών και Σουφλίου.

Ενδεικτικά, η αστυνομία θα προμηθευτεί 40 κουβάδες των 9 λίτρων με πλαστικό χρώμα και 25 κουβάδες των 3 λίτρων με αστάρι νερού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εργασίες αυτές θα γίνουν «λόγω επικείμενης επίσκεψης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας στην ορθή εφαρμογή του κεκτημένου SCHENGEN».

Ο Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν

Ο Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, προβλέπει τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν μέσω επισκέψεων παρακολούθησης σε συγκεκριμένο κράτος μέλος από ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Frontex υπό την ηγεσία της Επιτροπής. Στόχος των συστάσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά και αποτελεσματικά όλους τους κανόνες Σένγκεν σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Οι συστάσεις αφορούν διάφορους τομείς, όπως, τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

Η Ελλάδα οφείλει να παρέχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων. Τέλος, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.