ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ/ Την πρώτη πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης αερίου απέκτησε ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Ένα ακόμα λιθαράκι στην πορεία υλοποίησης του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη μπήκε αυτή την εβδομάδα. Ένα πλοίο της εταιρείας GasLog Cyprus Investments Ltd του ομίλου Λιβανού που συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της διαχειρίστριας εταιρείας Gastrade μετατράπηκε σε πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το GasLog Singapore, ένα LNG carrier χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρεία του Πήτερ Λιβανού.

Οι εργασίες για τη μετατροπή του έγιναν σε συνεργασία με την Sembcorp Marine Repairs που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Η GasLog υπέγραψε ναυλοσύμφωνο διάρκειας 10 ετών μετ ην Sinolam LNG Terminal.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό σχήμα συμμετέχει εκτός του ομίλου Κοπελούζου και της GasLog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz EAD, αλλά και ο ΔΕΣΦΑ.

Η διαβούλευση της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Διαχειριστή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης, Gastrade, σχετικά με τον Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Πήτερ Λιβανός και Cheniere

Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς ο σταθμός θα τροφοδοτηθεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– με αέριο από την Cheniere. Οπως δείχνουν μάλιστα τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η εταιρεία έχει πλέον στενότατη συνεργασία με μία εκ των μεγαλομετόχων του project της Αλεξανδρούπολης, την GasLog.

Η αμερικανική ενεργειακή Cheniere έχει ήδη καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη.

Προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη κλιμακώσει τη συνεργασία της με την εισηγμένη στη Wall Street ναυτιλιακή GasLog Ltd, συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, η οποία είχε ήδη αποκτήσει το 20% του project της Αλεξανδρούπολης, που ανήκει στην Gastarde του ομίλου Κοπελούζου.

Το έργο

Το έργο της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπάγεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Projects of Common Interest). Θα λαμβάνει δηλαδή τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Το έργο κοστίζει συνολικά 380 εκατομμύρια ευρώ, η χωρητικότητα του αναμένεται να αγγίξει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα αποτελέσει τον δεύτερο σταθμό LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το έργο θα είναι συμπληρωματικό του Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB μέσω του οποίου η ελληνική αγορά συνδέεται όχι μόνο με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την Ουκρανία επιτρέποντας τη διαφοροποίηση στις πηγές τροφοδοσίας. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, συμμετέχει με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, υπάρχουν συμφωνίες για συνεργασία με την Ner Ad, την εταιρεία Εθνικών Ενεργειακών Πόρων των Σκοπίων και της Ad Esm, Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας.

Energy mag