“Γ. Παπανικολάου” – καταγγελία: Ασθενείς πέθαναν περιμένοντας διασωλήνωση 

Αποκαλύψεις από διευθυντή αγειοχειρουργό του νοσοκομείου: Γίνονταν διασωληνώσεις μόνο όταν υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς δεν είχαν “εφεδρείες” να περιμένουν και κατέληξαν. Στο 55% η θνητότητα στις ΜΕΘ.

Σοβαρές αναφορές, που χρήζουν διερεύνησης, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2021, όταν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ασφυκτιούσαν και οι γιατροί έδιναν άνιση μάχη για την εξεύρεση διαθέσιμης ΜΕΘ, περιλαμβάνει ενυπόγραφο κείμενο του διευθυντή αγγειοχειρουργού ΕΣΥ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τρελλόπουλου.

Ο γιατρός καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία νοσηλειών και θνητότητας στο νοσοκομείο κατά τα δύο έτη της πανδημίας, ενώ αναφέρεται σε ασθενείς που έχριζαν διασωλήνωσης και πέθαναν αναμένοντας, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.

“Σε πολλές περιπτώσεις κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες κλινικών Covid με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια που χρειαζόταν διασωλήνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρούσαμε σε διασωληνώσεις μόνο στην περίπτωση που διασφαλιζόταν ή προέκυπτε κλίνη ΜΕΘ στο δικό μας ή άλλο νοσοκομείο. Προφανώς κάποιοι ασθενείς δεν είχαν τις ‘εφεδρείες’ να περιμένουν και κατέληξαν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο 55% η θνητότητα στις ΜΕΘ

Ο αγγειοχειρουργός αναφέρει πως κατά το 2021νοσηλεύτηκαν νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ Covid 456 ασθενείς με θνητότητα 55% (259 ασθενείς), ενώ σε απλές κλίνες COVID του νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν 2.672 ασθενείς με θνητότητα 14% (388 ασθενείς).

Το 2020 η θνητότητα στις ΜΕΘ ήταν στο 35% (81 θάνατοι σε 229 νοσηλευόμενους) και σε απλές κλίνες 14% (179 σε σύνολο 1.282 νοσηλειών).

Σύμφωνα με τον κ. Τρελλόπουλο, περισσότεροι από το 10% των διασωληνωμένων ασθενών παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για 1-4 ημέρες. “Αυτό συνέβη κατά κύριο λόγο τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2021 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αφού το σύνολο των 50 κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με Covid ασθενείς”, σημειώνει, και προσθέτει πως “σε αυτή την υποομάδα διασωληνωμένων ασθενών Covid η θνητότητα είναι επιδεινωμένη και με τα πρώτα στοιχεία ξεπερνά το 60%, ενώ το 30% αυτών των ασθενών παραμένει ακόμη υπό μηχανική υποστήριξη σε κλίνες ΜΕΘ”.

Διαβάστε ακόμη  1ος ο Α.Σ. ΑμεΑ Αλεξανδρούπολης ΚΟΤΙΝΟΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης 2024

60% των θανάτων εκτός ΜΕΘ

Κατά τα έτη 2020 – 2021, καταγράφηκαν στο “Γ. Παπανικολάου” 927 θάνατοι ασθενών με Covid από τους οποίους οι 587 παρατηρήθηκαν σε απλές κλίνες COVID και οι 340 στις ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει πως το 60% των θανάτων συνέβηκε εκτός ΜΕΘ.

“Οι ασθενείς με Covid που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο κατά το έτος 2021 είναι διπλάσιοι από αυτούς που νοσηλεύτηκαν το 2020 με ότι αυτό συνεπάγεται σε απορρύθμιση της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου (από 11.000 επεμβάσεις το 2018 μειώθηκαν σε 6.000 το 2021), και φυσικά σε εξουθένωση σωματική και ψυχική των υγειονομικών της πρώτης γραμμής με αυτονόητη επίπτωση στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους”, υπογραμμίζει ο αγγειοχειρουργός και καταλήγει: “Αλλά, και για το σύνολο της Θεσσαλονίκης στο τέλος του τρίτου κύματος καταγράφηκαν περίπου 1.500 θάνατοι ασθενών με Covid-19 από τους οποίους οι 1.000 περίπου ασθενείς κατέληξαν σε απλές κλίνες Covid-19, γεγονός που «επιβάλλει» διερεύνηση των αιτιών και παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης”.

Πηγή & photo ιατρόnet.gr