Για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, καθώς και για ποικίλα ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μίλησε εχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον Έβρο με την Αλεξανδρούπολη. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ήταν παρών και η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), Μενέλαος Μαλτέζος, καθώς και ο πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης.

Ολοκληρωμένο κτηματολογικό καθεστώς μέχρι το 2020

Αφού παρουσίασε το πρόγραμμα που ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες της επίσκεψης στο Νομό μας, ο Μαλτέζος έδωσε τον λόγο στον κ. Σταθάκη, ο οποίος γνωστοποίησε τη διαμόρφωση ενός μεγάλου πλαισίου μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπει στη χώρα να δει το θέμα της ανάπτυξης με ένα διαφορετικό τρόπο. «Η συζήτηση που κάναμε αυτές τις ημέρες αφορά τη χωροταξία, το ενιαίο κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τη διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου που ξεπερνά το παραδοσιακό υποθηκοφυλάκια – κτηματολογικά γραφεία» υπογράμμισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι κατόπιν μεταρρυθμίσεων θα διαμορφωθεί μέχρι το 2020 μια «κανονική χώρα που θα έχει αποτυπωμένο ένα ολοκληρωμένο κτηματολογικό καθεστώς», κάτι που θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου για τους πάσης φύσεως ιδιοκτήτες.

Σχετικά με τα ενεργειακά έργα

Σχετικά με τον IGB, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα έχει ουσιαστικά κλείσει: «Είμαστε στο απόλυτο τελικό στάδιο, είναι θέμα μηνών να επικυρωθούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για αυτό το σημαντικό έργο με το τεράστιο αντίκτυπο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων τις οποίες συγκροτούν πολίτες και φορείς, εξηγώντας ότι έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ πόροι ύψους 25 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κόστος των έργων έως 40%. Προανήγγειλε επιπλέον το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα βοηθήσει 20.000 νοικοκυριά, ενώ απευθυνόμενος στους δημοτικούς άρχοντες επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ένα δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων και σχολείων.

Διαβάστε ακόμη  Σκρέκας: Η θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε μέσα από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Σε ερώτηση σχετική με το καθεστώς αυθαιρεσίας των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, ο υπουργός απάντησε: «Το προεδρικό διάταγμα (για να εξαιρεθούν από το καθεστώς οι καλύβες) πρέπει να περάσει από το ΣτΕ, και να τηρεί αυστηρά όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, να μην ανοίγει δηλαδή κανένα άλλο παράθυρο για άλλου είδους κατασκευές.»

Τέλος, η κ. Γκαρά επεσήμανε πως έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να γυρίσει σελίδα η χώρα μας, περνώντας στη νέα εποχή, και να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Α-Δ: κ. Τσολακίδης, κ. Σταθάκης, κ. Μαλτέζος, κ. Γκαρά
Γ. Σταθάκης: «Θέμα μηνών η λειτουργία του αγωγού IGB»