Γαβριήλ Ξανθόπουλος: «Ξηλώνει» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη φωτιά στον Έβρο

Ο έμπειρος δασολόγος απάντησε στη φτωχή όσο και φαιδρή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο – «Είχαμε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο

Από την αρχή της πυρκαγιάς στον Εβρο μέχρι και σήμερα, δυο εβδομάδες μετά, και ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει, το κυβερνητικό αφήγημα είναι ωραιοποιημένο. Ακόμα και ο πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή προσπάθησε να καλύψει την ανυπαρξία συντονισμού στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησε, διά της πλαγίας οδού, και «ψεκασμένα» σενάρια συνωμοσίας

Ομως, ένας από τους πιο έμπειρους δασολόγους της χώρας μας, με εμπειρία και στις ΗΠΑ, ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ήρθε να «ξηλώσει» όλη τη φτωχή όσο και φαιδρή επιχειρηματολογία μιας κυβέρνησης που δεν έκανε όσα έπρεπε για να αποτρέψει την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με  δηλώσεις του στην ΕΡΤ αλλά και στην «Καθημερινή», ο Ξανθόπουλος αποδόμησε βήμα προς βήμα όλο το σενάριο επιστημονικής φαντασίας που επί τόσες μέρες προωθεί το Μαξίμου, ότι δήθεν πρόκειται για μια αναπόφευκτη καταστροφή. Μάλιστα, ο δασολόγος, έχοντας δει τις χυδαίες επιθέσεις που εξαπολύουν τα στελέχη του Μητσοτάκη σε όποιον επιστήμονα εκφράζει αντίθετη γνώμη, έσπευσε να πει εκ των προτέρων: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Εχω σπουδάσει δασικές πυρκαγιές, ήμουν έξι χρόνια στις ΗΠΑ για το μεταπτυχιακό μου και ασχολούμαι με το αντικείμενο από το 1990».

Ο ειδικός Γαβριήλ Ξανθόπουλος με τις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του απεφάνθη:

  • «Στον Εβρο επαναλήφθηκαν λάθη που γίνονται συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις με ισχυρό άνεμο και συγκεκριμένα μελτέμι. Τις φωτιές με μελτέμι, που είναι βόρειος – βορειοανατολικός άνεμος σταθερής κατεύθυνσης, πρέπει να τις κρατήσεις στενές».

  • «Οταν η ένταση είναι μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το μέτωπο, δεν πρέπει να χάνονται χρόνος και δυνάμεις περιμένοντας την πυρκαγιά σε κάποιον δρόμο. Μέχρι να πλησιάσει η θερμότητα, κάνει τους πυροσβέστες να υποχωρήσουν άπρακτοι».

  • «Οι επίγειες δυνάμεις πρέπει να ενεργούν συνεχώς στο πίσω μέρος της περιμέτρου και στα πλάγια, όπου η θερμότητα που δέχονται είναι πολύ μικρότερη. Κρατώντας το μέτωπο της πυρκαγιάς στενό, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η ευκαιρία, όπως αγροτικές καλλιέργειες, αραιή δασική βλάστηση, αντιπυρικές ζώνες, προηγούμενες καψάλες, πλατιοί δρόμοι, υδάτινα σώματα, όπου θα μπορεί να αντιμετωπισθεί το μέτωπο».
Διαβάστε ακόμη  Ευχαριστήριο και κάλεσμα για την ομιλία στην Άνθεια

  • «Οταν δεν γίνεται αυτό, όπως συγκλίνουν όλες οι μαρτυρίες ότι συνέβη στο Εβρο, η πυρκαγιά διαπλατύνεται, οι πιθανότητες να κινδυνέψουν οικισμοί μεγαλώνει και οι ευκαιρίες για έλεγχο του μετώπου εξανεμίζονται. Οσο αυξάνεται η περίμετρος, η δυσκολία ελέγχου της πυρκαγιάς αυξάνεται εκθετικά».

  • «Οσο συνεχίζεται το μοτίβο της αυτόματης εκκένωσης οικισμών, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται αναγκαστικά στη φύλαξη των χωριών και των οικισμών, αφήνοντας ουσιαστικά την πυρκαγιά να προχωρήσει ανεξέλεγκτα, θέτοντας σε κίνδυνο τα επόμενα χωριά».

  • «Η κατάσβεση αφήνεται στα πανίσχυρα εναέρια μέσα που διαθέτουμε, πλην όμως δεν εξασφαλίζεται από αέρος η πλήρης κατάσβεση. Ετσι, έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάτι που οδήγησε στην πυρκαγιά του Εβρου να συνεχίζεται ύστερα από 13 ημέρες».

  • «Για τα περί συγκρίσεων με τον Καναδά, υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε απλοϊκά τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα».

Ο δασολόγος είπε, ακόμα, ότι «η πυρκαγιά της Εύβοιας με 530.000 στρέμματα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τώρα, με πάνω από 800.000 στρέμματα στον Εβρο, που η φωτιά συνεχίζεται, σπάζοντας και το ρεκόρ της Εύβοιας. Κάτι δεν κάνουμε καλά», ενώ για όσα ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Αυτό που δεν κάνουμε εμείς είναι να αποτιμήσουμε σωστά πού είναι το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός ξέρει την εικόνα τη γενική των πυρκαγιών. Τα δεδομένα, όμως, που λαμβάνει και αυτός και άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις έρχονται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Χωρίς στόχευση το μέτρο της εκκένωσης

Εκτίμησε ότι το μέτρο της εκκένωσης χρησιμοποιείται υπερβολικά και χωρίς στόχευση: «Ο πολίτης στη Φυλή μάθαινε τρεις ώρες – τέσσερις ώρες πριν ότι θα έρθει η φωτιά και του στέλνανε μήνυμα “να είσαι έτοιμος να φύγεις”. Επρεπε να του πουν συγκεκριμένα τι να κάνει το σπίτι, να μην το αφήσει ανοιχτό, τον χώρο γύρω να τον καθαρίσει όσο μπορεί. Ο χρόνος είναι πολύτιμος εκεί, όχι να τον διώξω».
Για το φινάλε επιφύλασσε και μια «βόμβα» για το περιβόητο πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ: «Επειδή λένε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ έχει εφαρμοστεί, μπορείτε να ρωτήσετε και τον ίδιο τον κ. Γκολντάμερ τι ισχύει. Από τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή Γκολντάμερ με δημοσίευσή της είχε προβλέψει ότι όσα δεν έχουν γίνει μπορούν να μας οδηγήσουν σε προβλήματα».

Πηγή: newsbreak.gr