Γενική Γραμματέας Υπ. Πολιτισμού: Θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο Βαγιαζήτ

Τη διαβεβαίωση ότι «θα αποκατασταθεί οπωσδήποτε» η ζημιά που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο από την πυρκαγιά, έδωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Έχουμε όλα τα στοιχεία και όλες τις πληροφορίες για να το αποκαταστήσουμε πλήρως, να το αποδώσουμε στην κοινωνία με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, είμαστε σε ετοιμότητα και είμαστε αποφασισμένοι γι αυτό» ανέφερε η κ. Βλαζάκη, η οποία από το πρωί βρίσκεται στο Διδυμότειχο, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς.

Σημείωσε, δε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ως προτεραιότητα το μνημείο, το έχει εντάξει και στα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα και στο τωρινό, το ΕΣΠΑ 2013-2020, και έχουν προχωρήσει οι διάφορες προδιαγραφές που χρειάζονται για την οριστική μελέτη αποκατάστασης.

Διαβάστε ακόμη  Μαργαρίτης Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Η Θράκη αναδεικνύεται σε έναν πυλώνα, μία βιτρίνα της Ευρώπης

Στο μεταξύ χθες στο Διδυμότειχο μετέβη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο εσωτερικό του.

Διαπιστώνοντας το μέγεθος της καταστροφής, ο κ. Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το Τέμενος Βαγιαζήτ αποτελεί ένα οθωμανικό μνημείο εξαιρετικής σπουδαιότητας για ολόκληρη την περιοχή και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα στηρίξει τις προσπάθειες του Υπουργείο Πολιτισμού για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου διαθέτοντας πόρους από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Στο Διδυμότειχο ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστο Τερτσούδη.