Γεννηματά από Αλεξανδρούπολη: «Πώς θα αναπτυχθεί η ΑΜΘ»

Τις βασικές πτυχές για το «Πρόγραμμα Ελλάδα» που εκπονεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενόψει του συνεδρίου της, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ένα “project ανάπτυξης”, στο οποίο, όπως είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως «ακρόβαθρο και πύλη εισόδου» της χώρας, μπορεί και πρέπει να έχει βασικό ρόλο.

Στο κάλεσμα του κόμματος ανταποκρίθηκαν στελέχη και φίλοι του κόμματος, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορείς, που τοποθετήθηκαν θέτοντας προβλήματα και προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

H κα Γεννήματα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εξευτελισμό του κ. Τσίπρα» στο πρόσφατο Eurogroup. «Ήταν άλλη μία αποτυχημένη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης… Για το χρέος υπάρχει πάλι ασάφεια, με τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται για το τέλος του 2018, υπό προϋποθέσεις… Παράλληλα, υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσοτική χαλάρωση, ενώ για την ανάπτυξη δεν έχουμε τίποτα το συγκεκριμένο… Θα είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα εγγόνια μας, αυτή είναι η προίκα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία σημείωσε πως όντως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπισή του χρειάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη της και κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «η λύση για τη χώρα φυσικά και δεν είναι η επανόρθωση της δεξιάς». Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κάνει ακόμη την αυτοκριτική της για την διακυβέρνηση Καραμανλή, την πιο καταστροφική για τη χώρα, όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη  Κυβέρνηση: Αντί για νέο Τελωνείο στους Κήπους… ελικοδρόμιο στη Σαμοθράκη

Για την περιφερειακή ανάπτυξη, η κα Γεννηματά σημείωσε πως η περιφέρεια ΑΜΘ ως ακρόβαθρο της χώρας και πύλη εισόδου της ΕΕ αξίζει να έχει ξεχωριστή θέση στον νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό χάρτη που επιμελείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι : μπορούμε να συνδυάσουμε τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας και να βγάλουμε ένα νέο προϊόν που ενώνει τα τρία μοναδικά στοιχεία αυτού του τόπου; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ο τόπος αυτός μπορεί να γίνει ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι με τεράστια προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους του».

Το πιλοτικό αυτό project της ΑΜΘ μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού ολοκληρωθούν μία σειρά έργων και δράσεων όπως:

• Αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και σύνδεση τους με την Εγνατία και το σιδηρόδρομο.

• Χορήγηση κινήτρων προσέλκυσής νέων επιχειρήσεων κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις βιομηχανικές περιοχές της Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές τους. (σύνδεση με οδικούς άξονες, δίκτυα ύδρευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα οπτικών ινών, φυσικού αερίου, δίκτυο παροχέτευσης υγρών αποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας).

• Διευκόλυνση της δημιουργίας ομάδων παραγωγών.

• Επένδυση σε ανάπτυξη εφαρμογών των γεωθερμικών πεδίων για τον πρωτογενή τομέα. (με κυρίαρχες τις χρήσεις για θερμοκήπια και υδατοκαλλιέργειες),

• Σταδιακή δημιουργία υποδομών κέντρου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

• Και φυσικά επέκταση και εκσυγχρονισμό όλων των αντιπλημμυρικών έργων πρωτίστως στην πεδινή περιοχή του Έβρου.