Για αυτό το λιμάνι, που δεν έχει γερανό, ούτε καν λάμπες, «σφάζονταν» επιχειρηματικοί κολοσσοί;

Φως στα παράλληλα αίτια που οδήγησαν σε ναυάγιο την πολυδιαφημισμένη πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης ρίχνει δημοσίευμα του powergame.gr, στο οποίο παρουσιάζονται τα πρώτα έργα ύψους 35 κ ευρώ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο λιμάνι, υπό την πίεση πάντα της επερχόμενης επένδυσης του LNG, αλλά και της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες συμφωνίες συνεχίζουν να υφίστανται και θα πρέπει να τηρηθούν από ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση, παρά την αποτυχία τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένας βασικός στόχος για το ΤΑΙΠΕΔ είναι η διαχείριση των σχέσεων του λιμένα με τους χρήστες του, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις. «…η τελευταία κατηγορία παρεμβάσεων έχει πιεστικό χαρακτήρα, καθώς αφορά τις επιχειρήσεις-πελάτες του λιμένα, όπως η Gastrade και ο σταθμός αεριοποίησης LNG που δημιουργεί στα ανοικτά του λιμένα. Η Gastrade επιδιώκει τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για το φυσικό αέριο. Επίσης, στους πελάτες-χρήστες του λιμένα περιλαμβάνεται ο αμερικανικός στρατός, ακόμη και η ΑΑΔΕ, η οποία διατηρεί τελωνειακό γραφείο και αποθήκες και τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια θέση που δεν εμποδίζουν άλλες, πιο παραγωγικές δραστηριότητες».

Διαβάστε ακόμη  Economist: Κόλαφος κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και ελευθερία του Tύπου – Η έκθεση που «θάφτηκε»

Όσο για τις υποδομές, επισημαίνεται: «Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο λιμένας Αλεξανδρούπολης δεν έχει ούτε έναν γερανό φορτοεκφόρτωσης, μην αναφέρουμε για γερανογέφυρες, σιλό σιτηρών κ.λπ. Επίσης, δεν διαθέτει υποδομές για νυχτερινή λειτουργία. Παρ’ όλο που έχουν τοποθετηθεί στύλοι φωτισμού, απουσιάζει ο φωτιστικός εξοπλισμός. Έτσι, όταν, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν αμυντικό εξοπλισμό, οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν την υποστήριξη του έργου μεταφέρουν μαζί και τους και φωτιστικά σώματα, προκειμένου να μη σταματά το έργο την νύχτα».

Κατά τα άλλα, «σφάζονταν παλικάρια» για τα μάτια του λιμανιού μας…