Για “εξαφανίσεις” μεταναστών στον Έβρο κάνει λόγο δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ομάδες της τοπικής αστυνομίας πρωταγωνιστούν σε επιχειρήσεις «απαγωγής» προσφύγων, των οποίων τα ίχνη χάνονται στη χώρα μας και εντοπίζονται μετά από λίγα 24άωρα στην Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρεται προφανώς σε επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων χωρίς να τηρούνται οι “τυπικές διαδικασίες”.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρεται και σε ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη όπως λέει την περασμένη Παρασκευή.  Οπως λένε αυτόπτες μάρτυρες στην «Εφ.Συν.», γύρω στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης εμφανίστηκε στο χωριό Αμόριο, όπως γίνεται σχεδόν καθημερινά, μια ομάδα 12-15 προσφύγων. Οι κάτοικοι τους έδωσαν φαγητό και νερό, γιατί βρίσκονταν στο δρόμο δύο μέρες, και στη συνέχεια ειδοποίησαν την αστυνομία, για να προχωρήσει στη διαδικασία καταγραφής και υποδοχής. Πράγματι, στο καφενείο του χωριού έφτασε αυτοκίνητο της Ασφάλειας, με συμβατικές πινακίδες και σειρήνα, και στη συνέχεια αστυνομικό βαν, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη διάθεση της οποίας βρίσκονται τα στοιχεία των προσφύγων, την ομάδα αποτελούν δύο οικογένειες από τη Μοσούλη, με ένα μωρό, πέντε μικρά παιδιά και δύο εφήβους.

Ωστόσο, αντί να ακολουθήσει η αστυνομία την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής, εκδίδοντας στη συνέχεια απόφαση αναβολής απέλασης (οι Ιρακινοί έχουν προσφυγικό προφίλ και συνεχίζεται κανονικά η διέλευσή τους στα βόρεια σύνορα), τους οδήγησε σε «μια περιοχή με πολλά φορτηγά και ένα χαμηλό κτίσμα», όπως είπαν σε άνθρωπο που επικοινώνησε μαζί τους την επομένη, περιγραφή που αντιστοιχεί πιθανότατα σε συνοριακό φυλάκιο.

Ο ίδιος άνθρωπος, που βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα,  ενημερώνει ότι έμειναν εκεί μέχρι τις 7 το βράδυ της Παρασκευής, όταν η αστυνομία τούς οδήγησε στις όχθες του Εβρου, τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε ξύλινη βάρκα και τους άφησε σε ξέρα του παγωμένου ποταμού, όπου πέρασαν το βράδυ.

Διαβάστε ακόμη  Στο πρώτο Sprint Aquathlon στο Ηράκλειο της Κρήτης δυο Εβρίτες αθλητές

Για το περιστατικό της Παρασκευής ενημερώθηκε αμέσως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δόθηκε εντολή από τον γενικό γραμματέα Τζανέτο Φιλιππάκο να γίνει άμεσα έρευνα για να εντοπιστούν οι απαχθέντες, εντούτοις η παράνομη δραστηριότητα των αστυνομικών συνεχίστηκε την επομένη.

Αν και προσπάθησαν να κάνουν οπτικό σήμα με το κινητό, φαίνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., αν έψαξε, δεν κατάφερε να τους εντοπίσει. Τους εντόπισαν το επόμενο πρωί Τούρκοι ψαράδες, που τους μετέφεραν στην Τουρκία.

Λίγο αργότερα, άλλη ομάδα περίπου 20 Ιρακινών (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») έφτανε στο χωριό Ψαθάδες (εικονίζονται στη φωτογραφία που τράβηξαν από ταβέρνα της εθνικής οδού μεταξύ του χωριού και του Διδυμότειχου).

Κατέφυγαν στην αστυνομία, αλλά, όπως ενημέρωσαν αργότερα άνθρωποι στην Ελλάδα, τους κράτησαν περίπου τρεις ώρες κλεισμένους σε φορτηγό και τους οδήγησαν μέρα μεσημέρι κατευθείαν στον Εβρο, όπου τους έβαλαν σε βάρκα και τους άφησαν και πάλι σε κάτι που αναφέρουν σαν «νησί».

Ανώτερος αξιωματικός από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι η ηγεσία έχει ζητήσει ενημέρωση και, εφόσον διαπιστωθούν τα περιστατικά, θα υπάρξουν συνέπειες.

Newsroom Alexpoli.gr