Για «καουμπόυκες μεθόδους» καταδιώξεων διακινητών στον Έβρο κατηγορεί την ΕΛΑΣ Αθηναϊκό ΜΜΕ

Εύλογο προβληματισμό προκαλεί το νέο δυστύχημα που έγινε το Μεγάλο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο κόστισε τη ζωή σε έξι συνανθρώπους μας. Το όχημα που οδηγούσε διακινητής μεταναστών, μετά από καταδίωξη από την Αστυνομία, συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο που  οδηγούσε ο 46χρονος Γιώργος Τζανετάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο. Σε άρθρο του, το crisismonitor.gr, με τίτλο «Η αστυνομία προκάλεσε τροχαίο με 6 νεκρούς στην Αλεξανδρούπολη» αναφέρεται πως η Αστυνομία επιμένει σε πεπερασμένες πρακτικές καταδίωξης μεταναστών, οι οποίες έχουν πολλές φορές αποβεί μοιραίες, την στιγμή που υπάρχουν άλλοι τρόποι πολύ πιο ασφαλείς για τέτοιες περιπτώσεις.

Αναλυτικά: 

«Νέο, αυτή τη φορά πολύνεκρο τροχαίο, προκάλεσε η αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας σε πεπερασμένες πρακτικές καταδίωξης μεταναστών, οι οποίες έχουν πολλές φορές αποβεί μοιραίες.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο ΙΧ στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, το ένα από τα οποία μετέφερε μετανάστες. Τη ζωή τους έχασαν οι δύο οδηγοί και τέσσερις από τους μετανάστες, που ανασύρθηκαν από την πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός του οχήματος με τους μετανάστες δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης από αστυνομικούς της Τροχαίας, στον οικισμό της Μάκρης, και στην προσπάθειά του να διαφύγει τον έλεγχο, εμβόλισε το περιπολικό.

Διαβάστε ακόμη  Πολιτική δραστηριότητα ΚΟ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, στο ύψος της περιοχής Κόμαρος, όπου προσέκρουσε με έτερο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 46χρονος.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Την προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό με υψηλής ταχύτητα καταδίωξης οχήματος με μετανάστες από αστυνομικές δυνάμεις, σε περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω της συχνής διέλευσης άλλων οχημάτων. Στον Έβρο, οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει κατ επανάληψη την πρακτική καταδίωξης υψηλών ταχυτήτων και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ είναι η πρώτη φορά που τέτοια καταδίωξη καταλήγει σε δυστύχημα.

Οι αρχές στον Έβρο επιλέγουν συνειδητά την καταστολή, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα πρόληψης που οι ίδιες έχουν εισηγηθεί και εφαρμόζουν δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα, ενώ με τις πρακτικές τους θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι προστατεύουν.

Αν και υπάρχουν και άλλες πρακτικές αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών η αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη επιμένει σε πρακτικές καουμπϋσμού, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα επιθετικότητας».