Για την Πανελλαδική Απεργία στις 14 Δεκεμβρίου καλεί το ΠΑΜΕ Έβρου

Να συμμετέχουν στην Πανελλαδική απεργία που θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου καλεί τους Εμποροϋπαλλήλους το ΠΑΜΕ Έβρου.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Έβρου

Συνάδελφοι-σες εμποροϋπάλληλοι,
Τώρα στις γιορτές καλούμαστε για άλλη μια φορά να δουλέψουμε εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις Κυριακές που φέτος θα είναι 3 μέσα στην περίοδο των γιορτών. Εισάγουν νέες μορφές, όπως BLACK FRIDAY, Λευκές Νύχτες, κόκκινες νύχτες…
Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου με τη στήριξη της πλειοψηφίας των Εμπορικών Συλλόγων, έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, κάνουν σμπαράλια κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, την ίδια τη ζωή μας.

Το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επιστέγασμα την απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τους έχει λύσει τα χέρια για την ένταση της εκμετάλλευσης χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Με το νόμο που φέρνουν προς ψήφιση για τα συνδικαλιστικά, ετοιμάζονται, εντείνοντας την καταστολή, θέλουν να βάλουν καινούρια εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων.
Θέλουν να είμαστε στη γωνία γιατί φοβούνται τη δύναμή μας και καλά κάνουν!

Θέλουν “σιγή νεκροταφείου” μέσα στους χώρους δουλειάς για να συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας χωρίς καμία αντίδραση!
Το μέλλον που θέλουν για εμάς και τα παιδιά μας, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα μισθών, ωραρίων, πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το δικαίωμα στη μητρότητα και όσα άλλα μας ετοιμάζουν μέσα από το δρόμο της “ανάπτυξής” τους! Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την κρίση, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε καθημερινά όλα τα αντεργατικά μέτρα που “θα μας βγάλουν στις αγορές”, όλους τους νόμους που “θα μας φέρουν την ανάπτυξη”, η οποία μάλιστα θα είναι “δίκαιη”…

Τα μέτρα αυτά που προωθούνται με το πρόσχημα ότι διευκολύνει τον “καταναλωτή” να ψωνίσει και άρα να ανέβει ο τζίρος, αποτελεί χτύπημα και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους. Είναι χαρακτηριστικοί οι τζίροι των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στην πρόσφατη Μαύρη Παρασκευή (δεκάδες χιλιάδες ευρώ) και μάλιστα χωρίς να ιδρώσει κανένας μέτοχός τους, σε σχέση με το τι έμεινε στο ταμείο των μικρών εμπορομάγαζων της πόλης με εξαντλημένους τους αυτοαπασχολούμενους και βεβαίως τους εργαζόμενους.
Στον κλάδο του Εμπορίου, για χάρη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ για τους εργαζόμενους “ανθούν” η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, δίπλα σε αυτά συσσωρεύονται δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο, με την “υπόσχεση” ότι θα του χορηγηθούν κάποια στιγμή τα ανάλογα ρεπό. Μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει επίσης πλώρη για να “εξαφανίσουν” την πλήρη απασχόληση και το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, προβλέποντας μέσα από ατομικές συμβάσεις τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το “σπαστό” ωράριο που εφαρμόζουν επιχειρήσεις, αναγκάζει τους εργαζόμενους να σπαταλούν όλη τους τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, το 5ήμερο να γίνεται 6ἠμερο (όπως στα HONDOS, κ.α.).

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Το κλαδικό μας σωματείο, σας καλεί να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους ενωμένους με ένα στόχο: Να μην επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στο δικαίωμα στην απεργία, στη ζωή και τη δράση των σωματείων μας! Να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην εργασία με δικαιώματα, με σταθερό ωράριο, μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, ανάπαυση τις Κυριακές. Καταγγέλλουμε την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, των αγροτοδικείων, των συλλήψεων αγωνιζόμενων εργαζόμενων (όπως στα Γιάννενα, κ.α.), την «υποδοχή» με ΜΑΤ και χημικά κάθε κινητοποίησης (όπως των εστιακών φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας, κτλ).
Με τη συλλογική και οργανωμένη δράση μας να βάλουμε εμπόδια σε παλιά και νέα μέτρα που φέρνουν και μας εξαθλιώνουν. Η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι το δικό μας όπλο. Αυτός είναι ο φόβος τους για αυτό παίρνουν μέτρα έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε επαφή των εργαζομένων με το κλαδικό τους σωματείο, τη συνδικαλιστική δράση και τη συζήτηση μέσα στα καταστήματα.
Αυτό τους το φόβο πρέπει να κάνουμε πράξη με συλλογική οργάνωση και αγώνα. Και τώρα μπροστά στην απεργία θα ακούσουμε ότι δεν πρέπει να απεργήσουμε μέσα στις γιορτές, να βάλουμε πλάτη να αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, να μην υπονομεύσουμε αυτή τη προσπάθεια, κτλ. Τώρα όμως είναι η ώρα να αυξήσουμε την πίεσή μας για να αποσπάσουμε κατακτήσεις.
Το σωματείο μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας. Σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ. Αποκαλύπτει το ρόλο των δήθεν υπερασπιστών των εργαζομένων, του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Διαβάστε ακόμη  Έβρος: Έφυγε από την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θ. Δημοσχάκης

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να γίνουν δραστήρια μέλη.
Ο νέος αυτός νόμος δεν πρέπει να μας βρει αδιάφορους, απροετοίμαστους. Όλα τα αντεργατικά μέτρα που φέρνει μια ακόμα αξιολόγηση πρέπει να παρεμποδιστούν, να μην νομιμοποιηθούν στη συνείδηση κανενός εργαζόμενου. Είναι τώρα η ώρα να υπερασπιστούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Να βάλουμε φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ευθύνεται για τις στρατιές ανέργων, για την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία και για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Για τον ίδιο λόγο που ματώνουμε σήμερα στην «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλαδή για τα κέρδη των λίγων, θέλουν να μας θυσιάσουν και αύριο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που καίει τη γειτονιά μας. Μόνο ανησυχία και επικίνδυνες εξελίξεις φέρνει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται. Μας εμπλέκει πιο βαθειά στο κουβάρι των ανταγωνισμών η μετατροπή του λιμανιού της πόλης μας σε ΝΑΤΟϊκή βάση, να μην το επιτρέψουμε.

Όλοι και όλες στη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη
Και στη συγκέντρωση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
10:00 π.μ μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης