Γιατί εγκαταλείπουν γιατροί τον Έβρο για την… Καλαμάτα;

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, με κορυφαία ειδικότητα τους γιατρούς, να μεταναστεύουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να κυνηγήσουν μία καλύτερη καριέρα, με υψηλότερες αποδοχές και μεγαλύτερη αναγνώριση. Βεβαίως, υπήρχε και υπάρχει και η τάση για μετακόμιση εντός Ελλάδος, συνήθως σε ιδιωτικά νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Το να εγκαταλείπεται όμως το νοσοκομείο Διδυμοτείχου για το νοσοκομείο της Καλαμάτας, μάλλον δεν είναι και τόσο σύνηθες.

Κι όμως, όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Κώστας Βαφειάδης υπήρξε πρόσφατα γιατρός, ο οποίος έφυγε από την ακριτική πόλη, για να αναλάβει καθήκοντα στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο λόγος είναι ότι εκεί, επειδή το νοσηλευτικό ίδρυμα, μετά τον σεισμό του ‘86, και ως σήμερα, είναι χαρακτηρισμένο ως άγονο τύπου Α’, παρέχονται περισσότερα κίνητρα και καλύτερες απολαβές για τους γιατρούς.  Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι τουλάχιστον παράλογο να παραμένει για δεκαετίες άγονο τύπου Α’ το νοσοκομείο μίας μεγάλης πόλης και το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου που παλεύει τόσα χρόνια με ελλείψεις και προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαφειάδης στον Δέλτα Fm, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, εφόσον προχωρήσει, θα σημάνει αυτόματα πως όποιος γιατρός βρεθεί στην περιοχή, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί χωρίς διαγωνισμούς και ιδιαίτερη γραφειοκρατία να αναλάβει άμεσα υπηρεσία και να ανεβάσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών με το «..καλημέρα» σας. Ας ελπίσουμε ότι στο υπουργείο Υγείας, έστω και με καθυστέρηση, θα προχωρήσει το συγκεκριμένο τόσο δίκαιο αίτημα, μαζί με την πλήρη αυτονόμηση του νοσηλευτικού ιδρύματος του βορείου Έβρου, που επίσης μένει στα χαρτιά, όσο δεν διορίζεται η νέα διοίκηση…