Σχολικός εκφοβισμός: Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει στην Ορεστιάδα

Ενημέρωση πρόληψης και ευαισθητοποίησης με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 στο δημαρχείο Ορεστιάδας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στα ελληνικά σχολεία εδώ και χρόνια, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ως σημαντικό, τόνισε η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού Ματίνα Γαβριήλογλου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης και η δ/νση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Έβρου, σε συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για το σύνθετο αυτό φαινόμενο θα μιλήσει η ψυχολόγος στον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ματίνα Γαβριήλογλου, η οποία μίλησε στο alexpoli.gr.

Τι θα ακούσετε στην ενημέρωση

«Θα παρουσιάσουμε το φαινόμενο και το πώς διαφοροποιείται από τις συγκρούσεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού, ποιο είναι το προφίλ του παιδιού που μπορεί να εκφοβίζει, καθώς επίσης και το προφίλ του παιδιού που ενδέχεται να δέχεται εκφοβισμό» δήλωσε η κ. Γαβριήλογλου χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα αναφερθούν και οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού (τόσο για τον πομπό όσο και για τον δέκτη).

Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις πρόληψης που οργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ θα γνωστοποιηθούν και τα εργαλεία του οργανισμού που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να οργανώνουν δράσεις πρόληψης στα σχολεία.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιο μετάλλιο για Φάνη και Άννα Μήτκα του Εθνικού στο πινγκ πονγκ

Ο στόχος για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Στόχος μας είναι να μπορούν τα παιδιά να αναγνωρίζουν το φαινόμενο, να ξέρουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και να μπορούν να υιοθετούν μια στάση που να τα προστατεύει» τονίζει η κ. Γαβριήλογλου, στρεσάροντας τη σημασία της ικανότητας των παιδιών να κινητοποιούνται ανάλογα με τον ρόλο που έχουν (παιδί που εκφοβίζεται ή παιδί που απλά παρατηρεί το φαινόμενο).

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά πως έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε ενήλικες για τυχόν περιστατικά αλλά και στο χαμόγελο του Παιδιού, στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά: SOS 1056 (χωρίς καμία χρέωση)» προσθέτει.

Σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα

«Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό, και είναι φυσικό ότι παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, σίγουρα όμως το επηρεάζουν και οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, όπως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια στο παρόν» καταλήγει η κ. Γαβριήλογλου, αναφέροντας ότι ενώ το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια στα σχολεία, μόλις τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε να αναγνωρίζεται ως σημαντικό.

Να σημειωθεί πως το 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Καβάλα.

Πηγή φωτογραφίας: http://www.avatonpress.gr