Γιορτές με «κοκτέιλ» ιώσεων και έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού – Τι λένε οι ειδικοί

Συναγερμός για έξαρση κορονοϊού, γρίπης και RSV. Προβληματισμός για στρεπτόκοκκο στα σχολεία. Τα μέτρα προφύλαξης

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» έκρουσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τα φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορονοϊό, γρίπες, ιώσεις, στρεπτόκοκκο και άλλα σύνδρομα, καθώς και για το γεγονός των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα. Συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο

Αναφορικά με τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, τη χαρακτήρισε πιο ήπια από την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα.

Σχετικά με τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, ανέφερε ότι αυτές οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων. Έτσι, παρότρυνε τους ιδιώτες παιδιάτρους να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δε συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 είναι χαμηλή και τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο.

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», δήλωσε κατηγορηματικά. Και υπενθύμισε ότι όσοι νοσούν θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, και όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν, διότι διαφορετικά το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τζανάκης: Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνω των 60-65

«Βρισκόμαστε σε μία έκρηξη ιώσεων με πρώτο τον κορονοϊό», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη 27/12, σχετικά με την έξαρση του Covid-19 και την αύξηση των κρουσμάτων.

«Καθημερινά συνταγογραφούντα πάνω από 1200 συνταγές αντιικών φαρμάκων, ενώ τον Νοέμβρη ήμασταν στις 300 με 400. Μεγάλες αυξήσεις βλέπουμε και στις εισαγωγές, στους θανατους αλλά και στα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Μετά τις γλάστρες, πολίτες «υιοθετούν» και…σημαίες

«Η πολιτεία πρεπει να περάσει την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού. Νομίζουμε ότι έπειδη έχουμε κάνει εμβόλια για τον κορονοιό είμαστε εντάξει, αλλά πρεπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως κάνουμε για την γρίπη», τόνισε ο καθηγητής

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι «θα υπάρξει έκρηξη των ιώσεων μετά τις συνευρεύσεις της πρωτοχρονιάς». «Είμαστε ανοσοοποιητικά ευάλωτοι από τις καραντίνες, λόγω της παρατεταμένου εγκλεισμού και της «τεμπελιάς» του ανασοποιητικού μας», εξήγησε.

Εκρηκτικό το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και RSV

Εν τω μεταξύ, οι ιώσεις τον φετινό χειμώνα καραδοκούν με το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και RSV, με τα κρούσματα να βρίσκονται στα ύψη και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι καθημερινές.

Τόσο ο κορονοϊός, ο ιός της γρίπης και ο RSV παρουσίασαν αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα. Μάλιστα η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Την ίδια ώρα ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς η αύξηση του στρεπτόκοκκου στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το διάστημα 11-17 Νοεμβρίου αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 45%, περίπου 1.300 νοσηλεύονται με κορονοϊό. Όπως επισημαίνουν οι παιδίατροι, γονείς και παιδιά θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

Τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς περιλαμβάνουν:

– Διεξαγωγή τεστ αν πρόκειται να επισκεφθούμε ηλικιωμένους

– Μάσκα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός

– Καλή υγιεινή των χεριών

– Απομόνωση

– Αερισμός χώρου

– Όχι κάπνισμα σε κλειστό χώρο.

Οι γονείς, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να προσέξουν:

– Συμπτώματα που επιμένουν (υψηλός πυρετός)

– Συχνή επικοινωνία με τον γιατρό

– Να μην ταξιδεύουν αν υπάρχουν συμπτώματα

– Καλή διατροφή (χυμοί)

Παγώνη: Υπάρχει πολύ Covid – Κάθε σπίτι έχει έναν άρρωστο

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο MEGA για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και για εκείνα της γρίπης και του στρεπτόκοκκου. «Υπάρχει πολύ Covid και χρειάζεται προσοχή. Κάθε σπίτι έχει έναν άρρωστο. Έχουμε και την γρίπη κα τις ιώσεις αλλά και τον στρεπτόκοκκο που έχει πανικοβάλει τον κόσμο. Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται.

Όταν ξεκινάμε τα συμπτώματα στα παιδιά, δηλαδή ένα πονόλαιμο και πυρετό, παίρνεις τον παιδίατρο, ο οποίος ξέρει το ιστορικό. Εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το 8χρονο παιδάκι, από την πληροφορία που έχω, είχε 4 ήμερες πυρετό.

Εάν το παιδί είχε ξεκινήσει εγκαίρως την αντιβίωση, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ο στρεπτόκοκκος δίνει πονόλαιμο, υψηλό πυρετό. δεν χρειάζεται πανικός. Η ανακοπή που έκανε το παιδί είναι σπάνια. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο».

Πηγή: ieidiseis.gr