Γκόγκας (καθηγητής ΔΠΘ): «Οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα έχουν μισό δις κέρδη σε ένα εξάμηνο».

Σε περαιτέρω φτωχοποίηση του μέσου νοικοκυριού οδηγείται η χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών ΔΠΘ και συγγραφέα οικονομικών βιβλίων Περικλή Γκόγκα. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος, ο κ. Γκόγκας απαντώντας στο ερώτημα εάν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, εξήγησε πως η απάντηση είναι διαφορετική ανάλογα με το που “ανήκει” ο καθένας. «Εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός. Εάν είμαι ένας από τους ιδιώτες που έχουν πάρει την ενέργεια και θησαυρίζουν από την κατάσταση θα ήμουν πάρα πολύ αισιόδοξος. Οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα έβγαλαν μισό δις κέρδη σε ένα εξάμηνο. Εάν από την άλλη μεριά είμαι το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα δεν αισιοδοξώ ιδιαίτερα, γιατί βλέπω ότι πληρώνω πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πριν.

Αλλά φταίω κι εγώ ως νοικοκυριό, γιατί όταν πριν μερικά χρόνια είχαμε μόνο τη ΔΕΗ, την κατηγορούσαμε και την κοροϊδεύαμε πως συνεχώς έχει ζημίες. Είχε γιατί δεν μετακινούσε το κόστος σε μας, αλλά τώρα που έρχεται σε μας και η ΔΕΗ έχει κέρδη. Άρα, πρέπει να είμαστε… ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, πρέπει να κοιτάμε πίσω από τη βιτρίνα κάθε πράγματος που μπορεί να φαίνεται καλό αλλά σε βάθος να μην είναι» δήλωσε.

Ερωτώμενος εάν οδηγούμαστε σε περαιτέρω φτωχοποίηση του μέσου νοικοκυριού απάντησε «ναι αυτό βλέπω, φτωχοποίηση των μεσαίων και των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικά τάξεων. Οι υψηλότερες τάξεις θα πάνε καλύτερα αλλά οι χαμηλότερες χειρότερα, αυτό θα γίνει με τις πολιτικές που ακολουθούνται εδώ κι αρκετά χρόνια εκεί οδηγούμαστε δυστυχώς».

Διαβάστε ακόμη  Η ιστορική-προφητική ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη το 1996: «Μια Ελλάδα γερμανικό βιλαέτι τουρκομπαρόκ».- (Βίντεο)

Αναφορικά με τα καύσιμα, σημείωσε: «Υπάρχουν αυξήσεις στις διεθνείς τιμές κι αμέσως τις βλέπουμε στα καύσιμα που βάζουμε. Όμως, τον τελευταίο μήνα το πετρέλαιο έπεσε 27% αλλά δε νομίζω να είδε κανείς στο βενζινάδικο τέτοια μείωση. Και σίγουρα δεν φταίνε τα βενζινάδικα σε αυτό, γιατί η αγορά πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη χώρα μας ελέγχεται από τρεις-τέσσερις εταιρίες. Οπότε δεν είναι παράξενο που κοιτούν το συμφέρον τους για να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κέρδος. Οι αγορές λειτουργούν εξαιρετικά όταν είναι πλήρως ανταγωνιστικές, δηλαδή υπάρχουν πολλές εταιρίες που δεν μπορεί να κυριαρχήσει καθεμία στην αγορά ή να κάνουν καρτέλ για να μπορέσουν να κυριαρχήσουν στην αγορά. Αλλά αυτό το βλέπουμε στην Ελλάδα στα περισσότερα προϊόντα».

Σε αυτό το σημείο ζητήθηκε η γνώμη του για την έλλειψη επαρκών ελέγχων στη χώρα μας, πρόβλημα το οποίο αναγνώρισε. «Δεν υπάρχει έλεγχος. Έχουμε μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που θεωρητικά είναι επιφορτισμένη με αυτή τη λειτουργία, αλλά πρακτικά οι σημαντικές παρεμβάσεις που έχει κάνει (είναι λίγες όπως για παράδειγμα) μία που έκανε πριν μερικούς μήνες για τους μαρμαράδες στη Χίο που είχαν κάνει καρτέλ για τα νεκροταφεία. Καλά έκανε… αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα που καίει τον πολίτη. Τα μεγάλα προβλήματα είναι στην ενέργεια, τα τρόφιμα και πολλά πράγματα της καθημερινότητας» δήλωσε.

Φωτογραφία: efsyn.gr