Γκοτσίδης: «Η δυτική χερσαία ζώνη ανήκει στους δημότες και σε κανέναν άλλον» 

«Η δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα ανήκει στους δημότες της Αλεξανδρούπολης και σε κανέναν άλλον», δήλωσε στον Maximum FM ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» και δικηγόρος Κωσταντίνος Γκοτσίδης. Ο κ. Γκοτσίδης αναφέρθηκε στο νομικό κομμάτι της διεκδίκησης της μεταβίβασης της κυριότητας της έκτασης, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο φάκελος της οποίας, μαζί με το σχετικό διάγραμμα κατατέθηκε στον ΟΛΑ, ο οποίος, αν λάβει θετική απόφαση επί του αιτήματος, στη συνέχεια θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν μία σειρά από υπουργεία και υπηρεσίες.

«Σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΟΛΑ το αίτημα θα πάει στην Αποκεντρωμένη για οριστικό αποχαρακτηρισμό και μεταβίβαση της έκτασης στους δημότες, εκεί όπου ανήκει και σε κανέναν άλλον» σημείωσε ο κ. Γκοτσίδης. Αναφερθείς στο ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε πως το 2008 χάθηκε η ευκαιρία διεκδίκησης της έκτασης από τον Δήμο, καθώς δεν παρενέβη στο θέμα του καθορισμού χρήσεων της δυτικής χερσαίας ζώνης. Οι χρήσεις που καθορίστηκαν τότε και ισχύουν ως σήμερα αφορά αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, χώροι συνάθροισης, χώροι υπαίθριων εμπορικών εκθέσεων κτλ. «Δεν βλέπω πουθενά σε αυτές τις χρήσεις καμία μαρίνα… Δεν προκύπτει πουθενά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λιμενικό σκοπό η έκταση αυτή» σημείωσε ο κ. Γκοτσίδης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν επί θητείας Λαμπάκη, με διαρκείς επιστολές και επισκέψεις, με τις οποίες διεκδικούσε την κυριότητα των 45 στρεμμάτων. Τελικώς, η δημοτική αρχή Λαμπάκη πήρε την χρήση του χώρου για 13 χρόνια, ως το 2029, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης. «Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να πατήσει ως το 2029 σε εκείνη την έκταση… Όποιος ανάδοχος και να προκύψει από το διαγωνισμό θα θέλει να πάει κόντρα στην τοπική κοινωνία και δεν θα αναγνωρίσει, σε ένα πλαίσιο ανταποδοτικό, το δικαίωμα να χαίρονται αυτό το χώρο οι πολίτες;» διερωτήθηκε ο κ. Γκοτσίδης.

Όπως είπε, «οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν συμπεριλάβει μέσα στο business plan τους τη δυτική χερσαία ζώνη, με την έννοια ότι δεν περιμένουν πρόσοδο από εκεί, άλλα είναι αυτά που τον ενδιαφέρουν. Μέχρι το 2029 δεν θα μπορεί να κάνει κάτι εκεί, αφού η χρήση ανήκει στο Δήμο».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΑ σημείωσε πως οι Οργανισμοί Λιμένα, βάσει εγκυκλίου, είναι υποχρεωμένοι να αποχαρακτηρίσουν εκτάσεις εντός χερσαίων ζωνών, που δεν προορίζονται για λιμενικούς σκοπούς. «Στις 5/5 ανοίγονται οι φάκελοι των προσφορών για το διαγωνισμό, ακόμη και στις 4/5 μπορεί να γίνει η παραχώρηση της κυριότητας από τον ΟΛΑ», τόνισε ο ίδιος. Επιπλέον, έκανε λόγο για την στάση της δημοτικής αρχής, που έστειλε μόνο μια επιστολή στον ΟΛΑ για το θέμα, ενώ απείχε από την ψηφοφορία για την ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διεκδίκηση του χώρου.