Γλυκόπικρη γεύση άφησε η Θράκη στους απόδημους πολιτικούς που την επισκέφθηκαν

Τις σκέψεις του για όλα όσα έζησε κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στη Θράκη, πριν από λίγες μέρες, μοιράζεται ο κ. Σωτήρης Δελής, μέλος του ΔΣ της Ένωσης, πρώην μέλος της σουηδικής βουλής και της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων, Διευθυντής τραπέζης και οικονομολόγος. Αυτό που έχει μείνει από την εμπειρία αυτή, είναι ένα μείγμα από πικρία αλλά και περηφάνεια για τη Θράκη και τους ανθρώπους της.

«Η Θράκη αισθάνεται εγκαταλειμμένη. Την φράση αυτή την άκουσα όχι μόνο μια φορά. Την άκουσα από πολίτες, παράγοντες, δημάρχους και πολλούς άλλους σε καθημερινή βάση. Αυτό μου έκανε εντύπωση και με φόρτισε με ανησυχία για το μέλλον. Η Θράκη είναι μια ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα. Στις πόλεις που επισκεφθήκαμε ακούσαμε για τα τοπικά προβλήματα που χειροτερεύουν μέρα με την μέρα. Λίγα τα καλά νέα.

Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά. Πολλοί ζητούν λύση στο εξωτερικό και αυτοί που μένουν παλεύουν καθημερινά με την γραφειοκρατία που μοιάζοντας με Λερναία Ύδρα πνίγει κάθε τους προσπάθεια.
Διαπίστωσα επίσης πολύ όρεξη για δημιουργία, θέληση αδάμαστη και πίστη σε αρχές και ιδανικά. Ένιωσα και νοιώθω περήφανος γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι συμπατριώτες μου αλλά και ανήσυχος για το μέλλον τους».

Ο κ. Δελής αναφέρεται και στη γεωστρατηγική θέση της Θράκης, η οποία, όπως λέει, έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας. «Είναι κόμβος ενέργειας και μεταφορών συνορεύοντας με δυο άλλες χώρες και μια ήπειρο. Και όμως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μένει σταθερά ανεκμετάλλευτο.
Το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο που πρέπει να ενδυναμωθεί και να εμπλουτισθεί με πολλές ακόμη σχολές, ερευνητές, καθηγητές και στρατηγικές για συνεργασίες με αλλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο κομμάτι της ενέργειας η Θράκη παίζει αν μη τι άλλο ζωτική σημασία. Τέλος, οι επιχειρήσεις. Το κομμάτι αυτό που φέρνει επενδύσεις και θέσεις εργασίας ταλανίζεται από την βαριά φορολογία και την δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Θεώρησα λοιπόν χρέος μου όλα αυτά να μεταφερθούν σε αυτούς που ηγούνται της χώρας σήμερα. Για το λόγο αυτό και όταν το ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τον ΠτΔ κ Παυλόπουλο και τον ΥΠΕΘΑ κ Καμμένο είπα ακριβώς αυτό που άκουσα δηλαδή ότι η Θράκη αισθάνεται μόνη.

Διαβάστε ακόμη  Νέα παράπονα για το Αλτιναλμάζη: «Τα χόρτα πιο ψηλά από τα παιδιά μας…»

Οι αντιδράσεις ήταν διάφορες. Ίσως στην Αθήνα να πιστεύουν ότι η Θράκη στηρίζεται και ότι η αυξημένη παρουσία των ένοπλων δυνάμεων, που δυστυχώς δεν μας επετράπη να επισκεφτούμε καίτοι το θέλαμε, δίνουν ζωή σε όλη την περιοχή.

Μια σοφή σουηδική ρήση λέγει ότι “η αλήθεια ανήκει σε αυτόν που την βλέπει και την ζει”. Με αλλά λόγια η αλήθεια ανήκει στους Θρακιώτες και όχι στην Αθήνα. Όταν λοιπόν οι Θρακιώτες λένε ότι η Θράκη αισθάνεται μόνη έτσι και είναι.

Η Θράκη όμως αξίζει περισσότερης αγάπης, σεβασμού και θαλπωρής από την Ελλάδα. Είναι ο χώρος που τα σύνορα της χώρας και η παρουσία της με δυο άλλους γείτονες υπάρχουν. Και όπως η ιστορία μας έχει μάθει κάθε άλλο παρά ειρηνικούς γείτονες έχουμε. Αυτό ισχύει για την τιμημένη γη της Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου.

Οι τρεις αυτές ημέρες που έζησα μαζί με τους Θρακιώτες ήταν μέρες γνώσης, εμπειριών και υπερηφάνειας. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την θερμή τους φιλοξενία και να τους πω πως εγώ και χιλιάδες άλλοι στα πέρατα της γης δεν θα τους ξεχάσουμε!».