Γονατίζουν τα αρτοποιεία του Έβρου. Αύξηση στην τιμή του ψωμιού 7%, αύξηση σε ρεύμα και άλευρα, λουκέτο και πωλητήρια στα αρτοποιεία.  

Στο 7% η αύξηση της τιμής του ψωμιού, με το φόβο νέων αυξήσεων λόγω πολέμου –  Ο πρόεδρος Αρτοποιών Κ. Κεβρεκίδης αποκαλύπτει: «Λουκέτο σε 2 αρτοποιεία, πωλητήριο σε άλλα 5»

Αυξήσεις σε ρεύμα και άλευρα «γονατίζουν» τα αρτοποιεία του Έβρου

Στο 7% η αύξηση της τιμής του ψωμιού, με το φόβο νέων αυξήσεων λόγω πολέμου –  Ο πρόεδρος Αρτοποιών Κ. Κεβρεκίδης αποκαλύπτει: «Λουκέτο σε 2 αρτοποιεία, πωλητήριο σε άλλα 5»

Στην ίδια τιμή με πέρσι η λαγάνα : Αναμένεται να πωληθούν 70.000 τεμάχια!

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αρτοποιοί του Έβρου, αφού οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, έχουν ήδη οδηγήσει 2 αρτοπωλεία στην Αλεξανδρούπολη να έχουν βάλει λουκέτο, ενώ ακόμη 5-6 επιχειρήσεις αναζητούν αγοραστή. Όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος των Αρτοποιών Έβρου Κώστας Κεβρεκίδης, τους τελευταίους έξι μήνες, η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί κατά 80% και του ρεύματος κατά 100%.

«Πέρσι τέτοια εποχή, οι λογαριασμοί ρεύματος σε ένα μέσο αρτοποιείο ήταν της τάξης των 1.000 ευρώ. Σήμερα, είμαστε στις 2.000 ευρώ, χώρια το κόστος του πετρελαίου. Καλές οι επιδοτήσεις που δίνονται, αλλά αφορούν μόνο την κιλοβατώρα, όχι τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα έπρεπε να προβλεφθεί και εκεί κάτι ανάλογο», σημειώνει. Όσο για την τιμή του ψωμιού, σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, έχει ανέβει κατά 7%.

«Δεν φτάνει η αύξηση αυτή για να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις που ανέφερα και περισσότερο το κόστος του ρεύματος. Ο αρτοποιός δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, κι άλλα 3-4 άτομα, για να βγάλουν δύο μεροκάματα. Επιπλέον, επειδή η ίδια κατάσταση με το ρεύμα επικρατεί παντού, έχει μειωθεί πολύ η κατανάλωση, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Πιστεύω πως θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» αναφέρει ο κ. Κεβρεκίδης και διαπιστώνει: «Με όλα αυτά που γίνονται, δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις. Ήδη, μόνο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, δύο αρτοποιεία έβαλαν λουκέτο το τελευταίο διάστημα, ενώ ακόμη 5-6 επιχειρήσεις είναι υπό πώληση κι αναζητούν αγοραστές, μάταια, μέχρι στιγμής».

Διαβάστε ακόμη  37.200 ευρώ για τουριστική έκθεση δίνει ο Τοψίδης - Τι έλεγε προεκλογικά

Όσο για το μέλλον, ο πρόεδρος των Αρτοποιών αναφέρει: «Δεν είμαι αισιόδοξος, με όλα αυτά που γίνονται και με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, υπάρχει ανησυχία για  νέες αυξήσεις, αφού τα περισσότερα μαλακά άλευρα μάς έρχονται από εκεί».

Η ώρα της λαγάνας

Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, ρωτήσαμε τον κ. Κεβρεκίδη για το πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές. «Εκτιμώ θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις», πράγμα που σημαίνει ότι θα πωλούνται από 2,5 ως 3 ευρώ. Αναφορικά με το πόσες λαγάνες πωλούνται κάθε Καθαρά Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, εκτιμάται πως είναι περίπου 70.000! Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αρτοποιών, τις επόμενες μέρες της εβδομάδας, υπάρχει μία μείωση στην κατανάλωση, αφού οι περισσότεροι συνεχίζουν να καταναλώνουν τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας και δεν αγοράζουν άλλο ψωμί.

Πηγή Εφημερίδα Η Γνώμη