Γκουλιάμα (σύμβουλος Μέτιου): Λατρεία για Βασιλιά Κων/νο, στην πυρά τα «ορφανά του Στάλιν»

Με μία ανάρτηση για τον έκπτωτο Βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, που χθες έφυγε από τη ζωή, η ειδική και άμισθη σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, αποχαιρέτησε με τον τρόπο της τον αποθανόντα.

Στα σχόλια της ανάρτησης, μάλιστα, πολλοί φίλοι της έσπευσαν να συμφωνήσουν μαζί της για το…μεγαλείο του τέως, με την ίδια να υπερθεματίζει, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί φραστικά σε όσους έχουν αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές εκφράσεις (πχ «ορφανά του Στάλιν»), που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η ίδια, βέβαια, σε κάποιο από τα σχόλια, έσπευσε να μας καθησυχάσει, μη την περάσουμε και για τίποτα…βασιλικιά:

«Δεν εγείρεται πολιτικό θέμα, αντιθέτως ιστορικό και ανθρωπιστικό…», δίχως βέβαια να παραλείπει να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο, ως «σωστό, μετρημένο και πιο δημοκράτη από πολλά κνώδαλα που τώρα ταΐζουμε από τον εθνικό κορβανά».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μία εκπαιδευτικός, σκοπίμως ή μη, παραβλέπει το ρόλο του έκπτωτου Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ στην αποστασία. Αν δεν μας απατά η μνήμη και οι ελάχιστες ιστορικές μας γνώσεις, οι χειρισμοί του οδήγησαν τη χώρα μας στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών και στη χούντα, η οποία, βέβαια, «έκανε και δρόμους», όπως λένε ορισμένοι. Άσε που καθάρισε και τον τόπο από τα «ορφανά του Στάλιν».

Το να ζητά κανείς σεβασμό για έναν νεκρό, είναι απολύτως κατανοητό και εύλογο. Ως εκεί, όμως. Το να επιχειρείται η επανεγγραφή της ιστορίας αυτής της χώρας, που γέννησε τη Δημοκρατία και μάτωσε τόσο για να την επαναφέρει, από νοσταλγούς του Βασιλιά και άλλων , είναι επικίνδυνο. Όπως επικίνδυνος είναι ο διχαστικός, εμφυλιοπολεμικός λόγος, από όπου κι αν προέρχεται.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Κακοκαιρία προβλέπεται σήμερα σε ολόκληρη την χώρα

Η ανάρτηση και τα σχόλια

Για το τέλος, δείτε την ανάρτηση της κυρίας Γκουλιάμα, η οποία, ως κερασάκι στην τούρτα, κλείνει μάλιστα με hashtag#KingOfHelenes. Ούτε καν ex King…

«Ο Κωνσταντίνος Β’, βασιλεύς των Ελλήνων (👑1964-1973) έφυγε απόψε. Kατά σύμπτωση Ιανουάριο -πριν από 100 χρόνια- έφυγε κι ο Κων/νος ο Α’, παππούς του.

Είναι δουλειά των πολιτικών επιστημόνων να αποτιμήσουν την πολιτική συνεισφορά του και να τον κατατάξουν δίπλα σε όσους χρημάτισαν αρχηγοί αυτού του κράτους.

Την ώρα αυτή, εκείνο που αξίζει στον αρτιθανή άνακτα είναι Σεβασμός.

Και το λέω, γιατί ξέρω σε τι μικροψυχία μπορεί να οδηγήσει το τυφλό πολιτικό πάθος.

Προσωπικά, θα ήθελα να επιτραπεί η ταφή του στο Τατόι, όπως είναι επιθυμία της οικογένειας και μάλιστα με τιμές πρώην αρχηγού κράτους. 

Γιατί αυτό ήταν: αρχηγός κράτους και τίποτε λιγότερο.

Η δημοκρατία μας ανέχτηκε στα κοινοβουλευτικά της έδρανα ακραίους, φιλοναζιστές, δημαγωγούς έως και θιασώτες των τρομοκρατών της 17Ν χωρίς να κλυδωνιστεί. 

Λέτε να κινδυνεύσει από ένα πρόσωπο του πρώην κοινοβουλευτικού της βίου και μάλιστα νεκρό; 

Θα είμαστε ακριβοί τα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι; 

#KingOfHellenes»

Και ορισμένα από τα σχόλια που ακολούθησαν: