H Λαϊκή Συσπείρωση διαψεύδει ότι το ψήφισμα του Δήμου Σουφλίου για τους μετανάστες, ήταν ομόφωνο

Η Δημοτική αρχή Σουφλίου εξέδωσε ψήφισμα « για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής παράνομων μεταναστώναπό τα ανατολικά σύνορα » και εμφανίζει το συγκεκριμένο ψήφισμα ως ομόφωνο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική : στη συνεδρίαση του ΔΣ (19/12/19) αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από σχετική συζήτηση να εκδοθεί ένα ψήφισμα , αφού πρώτα θα το συζητούσε η δημοτική αρχήμε τους επικεφαλής των συνδυασμών  και όχι να εκδοθεί το συγκεκριμένο  και μάλιστα χωρίς να γίνει καμιά συζήτηση.Δηλαδή η δημοτική αρχή καταστρατήγησε την απόφαση του ΔΣ και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση αυθαίρετα εμφάνισε το ξενοφοβικό αυτό κείμενο ως ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ. ΗΛαϊκή Συσπείρωση δεν συμφωνεί με τέτοιες τακτικές και δεν θα μπορούσε ποτέ να ψηφίσει ένα τέτοιο  ψήφισμα το οποίο εκφράζει αυτούς που το συνέταξαν και σίγουρα όχι τον λαό του Σουφλίου που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που καμία σχέση δεν έχει με το ξενοφοβικό ψήφισμα που τελικά εκδόθηκε γιατί :Συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες του προσφυγικού και μεταναστευτικού  ζητήματος που είναι οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δικτύων μεταφορών κλπ. Συγκαλύπτεται ότι οι ίδιες αυτές δυνάμεις  διαλύουν με πόλεμο  χώρες ολόκληρες , κοινωνικές δομές , εκμεταλλεύονται τον πλούτο των λαών, καταδικάζουν  στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τελικά στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους που ψάχνουν ένα ασφαλή τόπο να σταθούν.

Το ψήφισμα του Δήμου κλείνει τα μάτια στο πραγματικό πρόβλημα και θεωρεί πως η λύση είναι μόνο η φύλαξη και η καταστολή.

Όσο οι πόλεμοι συνεχίζονται  και ανοίγουν νέα μέτωπα , όσο η Ελλάδα αποτελεί  ορμητήριο πολεμικών ενεργειών στους γειτονικούς λαούς και όλεςοι κυβερνήσεις αποδέχονται την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τόσο θα μετατρέπεται η χώρα μας σε αποθήκη ψυχών αλλά και σε πολεμικό στόχο. Οι «σύμμαχοι μας» ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι βασικοί υπεύθυνοι των πολέμων αλλά και της χυδαίας εκμετάλλευσης  της προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Κατανοώντας βέβαια την ανησυχία των κατοίκων, ιδίως του «ορεινού όγκου» του δήμου μας, καλούμε όλους, όπως κάνουν μέχρι τώρα, να εξακολουθήσουν να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους απομονώνοντας τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές.

ΣΟΥΦΛΙ 19/1/20

Μιδάλκος Παναγιώτης 

Δημοτικός σύμβουλος   

Η πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η παρακάτω

ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΔΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι ιμπεριαλιστές δεν διέλυαν κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα διαφόρων κρατών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. διεκδικώντας οφέλη από την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, πολιτική επιρροή και φυσικά αυξανόμενη εκμετάλλευση των λαών.

Δηλώνουμε αντίθετοι στους ιμπεριαλιστές που μετατρέπουν τη χώρα μας σε « αποθήκη ψυχών» που θέλουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, που τους στοιβάζουν όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται.

Αυτό επιδιώκει και η ΕΕ, που δίνει κάποια ψίχουλα στη χώρα μας για να αποδεχτεί τον ρόλο της, πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ. Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια υλοποιεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικού προορισμού.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Ακτοφυλακής όπως κι η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των «απελάσεων» .

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν. Προτείνουμε :

  • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της οργανωμένης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις οργανωμένες υποδομές της ηπειρωτικής χώρας με κρατική ευθύνη, ακόμη και με έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του επισιτισμού τους. ¨Έτσι διασφαλίζονται και η ασφάλεια η δική τους, αλλά και αντιμετωπίζεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η σπέκουλα που  γίνεται και από ακροδεξιές φασιστικές ομάδες.
  • Να μην δημιουργηθεί νέα δομή στον Έβρο. Αντίθετα  να στηριχτεί άμεσα το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου) του Βορείου Έβρου, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού (παιδίατρο, δερματολόγο κ.α.),  ειδικά μπροστά στο χειμώνα, αφού συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός και ασυνόδευτων παιδιών , που απαιτεί ειδική φροντίδα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για ταχύτατο εμβολιασμό και προστασία τους. Να παρθούν μέτρα για διευκόλυνση του προσωπικού, όπως η ναύλωση μικρού λεωφορείου για τη μετακίνηση των εργαζομένων τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.
  • Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
  • Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους.

Μιδάλκος Παναγιώτης  –  Δημοτικός σύμβουλος   

 Σουφλί 19/12/2019