Η αναβλητικότητα και τρόποι αντιμετώπισης της

Στο παρακάτω άρθρο το νόησις που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη (Μαζαράκη 24Α) και στο Διδυμότειχο (25ης Μαίου 135) τηλ. 6940229304 ερμηνεύει την αναβλητικότητα και παρέχει απλές οδηγίες στο πώς να την ξεπεράσουμε.

«Το απόγευμα θα τελειώσω με τις υποχρεώσεις  στο  λογιστή», «Από Δευτέρα δίαιτα και από βδομάδα θα ρυθμίσω και την πιστωτική !»  Γιατί όχι όμως  τώρα; Τι είναι αυτό που μας ωθεί να μεταθέτουμε τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας για αργότερα?

Η αναβλητικότητα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής.  Το 20% του πληθυσμού  παρουσιάζει  ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναβλητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον  Steel (2007)  «..αναβλητικότητα είναι η ηθελημένη καθυστέρηση μιας επιθυμητής πράξης ή απόφασης παρόλο που αναμένουμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν θα μας βγει σε καλό..».  Με απλά λόγια προκειμένου να μην ολοκληρώσουμε  εργασίες που μας είναι δυσάρεστες, βαρετές ή που προκαλούν σωματική ή πνευματική κόπωση καταπιανόμαστε με οτιδήποτε άλλο μας φτιάχνει παροδικά το κέφι.

Οι συνήθεις λόγοι που ένα άτομο εκδηλώνει αναβλητική συμπεριφορά είναι οι κάτωθι:

-Κακή οργάνωση χρόνου

« Μα πότε βράδιασε κιόλας;». Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε  να ολοκληρώσετε μια δουλειά αλλά δεν σας έφτασε η μέρα;

-Οι μεγάλες χρονικές προθεσμίες

Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό περιθώριο που έχουμε για την ολοκλήρωση ενός έργου, τόσο λιγότερες  οι πιθανότητες να το φέρουμε εις πέρας έγκαιρα.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Πόσες φορές δεν αναβάλαμε κάτι ξανά και ξανά απλά επειδή απλά δεν μας ενδιαφέρει?

Οικογενειακό περιβάλλον

Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που μεγάλωσαν με δεσποτικούς γονείς, έχουν καλλιεργήσει μια παθητική στάση στην αντιμετώπιση των καταστάσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αναβλητικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι η αναβλητικότητα «διδάσκεται» από τους γονείς. Όταν ο γονιός λειτουργεί αναβλητικά, αναπόφευκτα μαθαίνει και στο παιδί του να δρα με πανομοιότυπο τρόπο.

– Ο φόβος της αποτυχίας

Πολλές φορές πίσω από την αναβλητικότητα κρύβεται ο φόβος της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης ενός έργου. Το άτομο φοβούμενο ότι δε θα καταφέρει να το ολοκληρώσει με επιτυχία προσπαθεί να γλιτώσει χρόνο  μέσω της αναβλητικής συμπεριφοράς.

Τελειομανία

Στην προκειμένη περίπτωση η τελειομανία επιδρά αρνητικά στην ολοκλήρωση μιας πράξης. Το άτομο μεταθέτει την ολοκλήρωσή της σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς το διακατέχει ο φόβος ότι το αποτέλεσμά θα είναι μέτριο.

– Έλλειψη ενέργειας

Ο  τρόπος ζωής  που έχει επιλέξει ο σύγχρονος άνθρωπος τον εξουθενώνει και τον  οδηγεί στο να μεταθέτει τις δουλειές στο αόριστο μέλλον.

Ο Μεγάλος όγκος εργασίας

Eίναι ένας ακόμη παράγοντας που μας οδηγεί στην αναβλητική συμπεριφορά καθώς πιο εύκολα θα καθαρίσουμε μόνο τη κουζίνα παρά όλο το σπίτι, πιο γρήγορα θα διαβάσουμε ένα κεφάλαιο παρά όλο το βιβλίο. Άρα όσο περισσότερη δουλειά έχουμε τόσο την αφήνουμε για αύριο.

Σε βάθος χρόνου, η αναβλητική συμπεριφορά  δημιουργεί  πολλά  προβλήματα στην προσωπική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή ρουτίνα του ατόμου.  Οδηγεί το άτομο σε μια κατάσταση ατέλειωτης  αναμονής  και  του δημιουργεί συναισθήματα άγχους, πίεσης, απογοήτευσης, ντροπής και ανεπάρκειας.

Οι παρακάτω τακτικές θα σε βοηθήσουν να διορθώσεις την αναβλητικότητα σου και να γίνεις πιο παραγωγικός

-Φτιάξε ένα πρόγραμμα . Γράψε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της εβδομάδας και βάλε στην κορυφή  αυτές  που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

-Χώρισε τη δουλειά σου σε μικρότερα κομμάτια. Ασχολήσου πρώτα με τα πιο ενδιαφέροντα. Θα σου δώσουν την ώθηση να προχωρήσεις δυναμικά.

-Εάν κάτι σε δυσκολεύει  μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια . Όταν θα καλύψεις πιθανά κενά όλα θα σου φανούν «παιχνιδάκι».

– Απομονώσου και επικεντρώσου σ’ αυτό που πρέπει να κάνεις . Αποσυνδέσου από το διαδίκτυο, βάλε στο αθόρυβο το κινητό σου, κλείσε τη μουσική και την τηλεόραση και ξεκίνα!

-Κάνε διαλείμματα. Για κάθε παραγωγικό μισάωρο πρόσθεσε 10 λεπτά χαλάρωσης. Θα σε αποφορτίσει και θα σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις.

-Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα έργο κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, π.χ. ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό, δέκα λεπτά επιπλέον διάλειμμα, μια ξέφρενη έξοδο ή ένα χαλαρωτικό γεύμα!

Ανεξάρτητα από το τις αιτίες που προκαλούν την αναβλητικότητα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι  είναι μια επίκτητη συμπεριφορά, που όσο καλά και αν είναι «εγκατεστημένη»  στο ρεπερτόριο μας, μπορεί να αλλάξει. ‘Όποια και να είναι η διάθεσή σου, ξεκίνα αμέσως. Μην περιμένεις τη στιγμή που θα ‘σαι εκατό τοις εκατό ευδιάθετος για να ασχοληθείς  με τις εκκρεμότητές σου. Για να έχεις ένα ευτυχισμένο αύριο, ξεμπέρδεψε σήμερα με όσα σου προκαλούν σκοτούρες.

 

Τσορμπατζούδη Αναστασία                                                                                                                         απόφοιτος Ψυχολογίας,ψυχοθεραπεύτρια παιδιών & ενηλίκων