Η χλιαρή στήριξη Σόλτς και το μήνυμα Μητσοτάκη: Τα γερμανικά τεθωρακισμένα πάνε Έβρο

Φωτογραφία: naftemporiki.gr

Τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά και το ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία συνάντηση που και οι δύο πλευρές θέλησαν να παρουσιάσουν ως μία νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν υπάρχουν πια οι ρόλοι δανειστή και δανειζόμενου και το Γερμανό καγκελάριο να εκτιμά ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα.

Ο κ. Σολτς στήριξε την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αλλά με προσεκτικό τρόπο, ενώ ψυχρός ήταν για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, που έθεσε και πάλι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επικαλέστηκε μία φράση του πρώην καγκελαρίου Βίλυ Μπράντ, μίας ιστορικής μορφής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (ο Ολαφ Σολτς υπενθυμίζεται ότι εξελέγη καγκελάριος με την SPD), ο οποίος μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε ταχθεί υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε μία γερμανική παροιμία, στα γερμανικά και στα ελληνικά, για να υπογραμμίσει την ανάγκη καλών ελληνογερμανικών σχέσεων: “Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά“.

Ο κ. Σολτς ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα θα μπορεί να μεταφέρει στα νησιά της τα τεθωρακισμένα τύπου Marder, που θα λάβει στο πλαίσιο της “κυκλικής ανταλλαγής” (Ringtausch) με τη Γερμανία, ως αντάλλαγμα προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα των ελληνικών ΕΔ. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να πει σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ πως θα αναπτύξει τις αμυντικές του δυνάμεις. Και ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι τα Marder θα πάνε στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Διαβάστε ακόμη  Κύριε Θεοδωρικάκο, καλό σας βράδυ!!

“Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ μας ότι θα είναι χρήσιμα”

Ο κ.Σολτς απαντώντας στη συνέχεια σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις τουρκικές ανησυχίες πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα κατευθυνθούν στα ελληνικά νησιά, ξεκαθάρισε ότι: “Δώσαμε τα Marder στην Ελλάδα, δεν ρωτάμε τι θα κάνει με αυτά, δεν είναι κάτι που κάνουμε με τα εξοπλιστικά. Η Ελλάδα είναι αξιοσέβαστος εταίρος στο ΝΑΤΟ και δε θα απαντήσω εγώ στη θέση της”.

Δήλωσε επίσης ότι δεν επιτρέπεται κράτη – μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία άλλων κρατών του ΝΑΤΟ.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε καθαρή τη στάση του Γερμανού καγκελαρίου, ότι δε νοείται η αμφισβήτηση κυριαρχίας μίας ευρωπαϊκής χώρας από μία άλλη χώρα, που μάλιστα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Μπορώ να απαντήσω εγώ για το ζήτημα των τεθωρακισμένων. Έχει απόλυτο δίκιο ο Γερμανός καγκελάριος, είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη δυνάμεων. Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ μας ότι θα είναι χρήσιμα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: news247.gr