Η δημοτική αρχή ήταν τελικά έτοιμη και ικανή να διοικήσει τον δήμο Αλεξανδρούπολης;

Άρθρο γνώμης του Θανάση Μανανά

Με την αντιπολίτευση στον δήμο, να μην χάνει ευκαιρία, να επικρίνει τις επιλογές του κ.Ζαμπούκη και μετά από ένα μπαράζ παραιτήσεων, αντικαταστάσεων και διαγραφών, η δημοτική αρχή μοιάζει να είναι κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο και να μην μπορεί να διαχειριστεί όλη αυτή την περιρρέουσα κατάσταση.

 Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την τοπική αυτοδιοίκηση της Αλεξανδρούπολης, με μία σωρεία απανωτών διαγραφών, παραιτήσεων και αντικαταστάσεων στη δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη. Συνεργάτες, σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι βλέπουν την πόρτα της εξόδου, είτε μετά από απόφαση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, είτε έπειτα από δική τους πρωτοβουλία.

 Πρώτος που αποχώρησε ήταν ο πρώην πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Νίκος Ραπτόπουλος, τον Απρίλιο του 2020, έχοντας θητεύσει μόλις μερικούς μήνες στη συγκεκριμένη θέση. Όπως είχε δηλώσει τότε, στον STATUS 94.2, μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο, κι αφού συζήτησαν για το Πολυκοινωνικό, διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές ως προς τη λειτουργία του, που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης του κ. Ραπτόπουλου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ραπτόπουλος, ιατρός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπο πολύ αγαπητό στην πόλη, ήταν στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Ζαμπούκη και μάλιστα έφερε 592 ψήφους στον κ. Ζαμπούκη και στην παράταξη. Αντικαταστάθηκε από την κ. Ποϊραζίδου, στενή συνεργάτιδα του Δημάρχου, από την προεκλογική περίοδο, που δεν κατάφερε να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος, ωστόσο τοποθετήθηκε στην εν λόγω θέση, στην οποία έμεινε μέχρι την στιγμή που η αντιπολίτευση, άσκησε έντονη και δριμεία κριτική για την κάλυψη που της παρείχε και σύμφωνα πάντα με την ίδια την αντιπολίτευση αυτή ήταν η πιο ταραχώδης περίοδος για την συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου.

 Εννέα μήνες μετά την συνεργασία της δημοτικής αρχής και της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» τον Φεβρουάριο του 2021, ο κ. Αραμπατζής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έως το φθινόπωρο του ίδιου έτους, υπέβαλε δήλωση ανεξαρτητοποίησης, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο για μία προσπάθεια φίμωσης και καταγγέλλοντας πρακτικές που δεν συνάδουν με την “χρηστή διοίκηση”. 

Διαβάστε ακόμη  Μαντζουράνης «τρολάρει» Γεραπετρίτη για την υπόκλιση

 Λίγο μετά ακολούθησε η απόλυση του στενού συνεργάτη του Δημάρχου Αντώνη Καμελίδη, καθώς και η διαγραφή του κ.Κολιού και η παραίτηση κ. Κιζιρίδη, στις αρχές του τρέχοντος έτους, όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Τις τελευταίες μέρες, έγινε γνωστή η παραίτηση κ. Λαζόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε, αλλά και από το ΔΣ του Πολυκοινωνικού κέντρου. Επιπλέον, μετά την απομάκρυνση του κ. Δέλκου από το «τιμόνι» της ΤΙΕΔΑ,  ο Γιάννης Ζαμπούκης έπαυσε από την προεδρία του Πολυκοινωνικού κέντρου και την Αλεξάνδρα Ποϊραζίδου.

«Οι συνεχείς παραιτήσεις, διαγραφές και αντικαταστάσεις προσώπων από την δημοτική αρχή….Καταδεικνύουν με τον πιο έκδηλο τρόπο πως οι σχέσεις του Δημάρχου με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, ήταν και παραμένουν προβληματικές»

Η εικόνα που παρουσιάζει η δημοτική αρχή στους πολίτες της πόλης, εδώ και πολλούς μήνες, είναι μια εικόνα απόλυτης διάλυσης που σχετίζεται με τις διαρκείς ρωγμές εντός της παράταξης του κ .Ζαμπούκη και αποτυπώνει την προβληματική λειτουργία της δημοτικής αρχής. Οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι την κακόγουστη αυτή κωμωδία, να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους, με ένα πολύ βασικό ερώτημα να κυριαρχεί στην σκέψη τους. Ήταν τελικά έτοιμη και ικανή η παράταξη του κ. Ζαμπούκη να διοικήσει τον δήμο Αλεξανδρούπολης;; Είναι πολιτικά ικανός ο κ. Ζαμπούκης να επιλύσει τα ακανθώδη ζητήματα των πολιτών αυτής της πόλης;;

 Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη σύγχυση, εντός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου, με τους έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση, να κυριαρχούν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ειπωθεί εντός της αιθούσης του δημοτικού συμβουλίου, απρεπείς εκφράσεις και αυτό αποτελεί ρωγμή για τον υγιή διάλογο και τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας η οποία τραυματίζεται ανεπανόρθωτα  με κάποιες φωνές να υποστηρίζουν ότι κάποιοι πράττουν χωρίς να λογοδοτούν με ουσιαστικό τρόπο.