«Η Διοίκηση Μέτιου δεν έκανε όσα οι υπόλοιπες περιφέρειες για τον τομέα του Τουρισμού»

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Σύνθεσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες (30/6/2020) η πιο μακροσκελής συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας & Θράκης των τελευταίων ετών, με πενιχρό απολογισμό για την Περιφέρειά μας και για τους πολίτες της. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, διαδικασία που φαίνεται να εξυπηρετεί τον Περιφερειάρχη και τη διοίκησης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, καθώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα μέτρα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαιτίας του φόβου που τους διακατέχει όσον αφορά την, δια ζώσης, αντιμετώπιση των συμβούλων όλωντων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Προτιμούν έτσι να καλύπτονται πίσω από την δυσλειτουργία του Π.Σ. και να προσπαθούν εναγωνίως να αποφύγουν με κάθε τρόπο την ουσιαστική συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σημαντικά θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Επιλέγουν έτσι να εισάγουν στο Π.Σ. μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα θέματα χωρίς απήχηση στους πολίτες καθώς και να εισαγάγουν με προκλητικό τρόπο κάποια θέματα προσωπικών διευκολύνσεων, τα οποία εγείρουν ζητήματα ηθικής τάξης ! Ενώ στο μόνο ζήτημα με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αλλά και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, η ανικανότητα της διοίκησης και του Περιφερειάρχη οδήγησε στην αναβολή του μέχρι να συγκληθεί δια ζώσης το Π.Σ. και να πραγματοποιηθεί μία ενδελεχής συζήτηση, η οποία επιβάλλεται να γίνει ώστε να οδηγήσει στην λήψη αποφάσεων. Αναδείχθηκε χθες εμφαντικά ότι οι παρατάξεις, οι οποίες, μισθών και αξιωμάτων προσχώρησαν στην στήριξη του Περιφερειάρχη δεν επαρκούν ούτε στο να του εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, ούτε την πολιτική στήριξη ώστε να αποκτήσει η Περιφέρεια ένα αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο. 

Δυστυχώς, η Περιφέρειά μας παραμένει προβληματική ακόμη και στο επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά ταυτοχρόνως παραμένουμε η μοναδική Περιφέρεια χωρίς περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και για την στήριξη του τουρισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο για να τεθούν έννοιες όπως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμαυλοποίησης, ολοκληρωμένος προγραμματισμός δράσεωνκ.ο.κ.

Παράλληλα, σήμερα, ο τουρισμός της Περιφέρειάς μαςδέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα «!» την απαγόρευση εισόδου τουριστών από όλες τις συνοριακές διαβάσεις που βρίσκονται στα όρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Εξέλιξη, η οποία προκαλεί αυτόματα δραματικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία μας. Οι εξελίξεις βρίσκουν συνεχώς τη διοίκηση της περιφέρειας απροετοίμαστη να διαχειριστεί τα τρέχοντα θέματα. Εντύπωση προκαλεί ότι από την απαγόρευση εξαιρέθηκε η συνοριακή διάβαση που βρίσκεται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ! Οι πρόσφατες πανηγυρικές δηλώσεις πανηγυρικές του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και του Περιφερειάρχη θα προκαλούσαν γέλιο σε άλλη περίπτωση, σήμερα προκαλούν θλίψη και οδύνη για τους ανθρώπους του τουρισμού, την αγωνία και τον κόπο των οποίων δεν σέβονται. Την ύστατη στιγμή έστειλαν και μία τυπική επιστολή, η οποία περισσότερο προκαλεί με το χλιαρό της ύφος και το αδιάφορο πνεύμα της …

Η διοίκηση Μέτιου δεν έκανε όσα κάνουν όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας επίκαιρες καμπάνιες προβολής τους επιπλέον δεν υλοποίησε υποσχέσεις για ειδικές δράσεις προώθησης (όπως αυτή που υποσχέθηκε πέρυσι στη Σαμοθράκη) αλλά με κανέναν τρόπο δεν στήριξε έμπρακτα τους επαγγελματίες που υποφέρουν. Έτσι σήμερα, αδιαμαρτύρητα και χωρίς καμία αντίδραση δέχεται να μπει ταφόπλακα στην ήδη πληγωμένη τουριστική οικονομία μας. Για όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι καταστροφική η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία ! Εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση. Οι επενδύσεις που έκαναν για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά από αυτή την εξέλιξη κινδυνεύουν να γίνουν η οριστική ταφόπλακα τους. 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη έστω και την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να διεκδικήσει το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων με ελέγχους όπως ακριβώς προβλέπονται στον Προμαχώνα αλλά και στα αεροδρόμια μας. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη απαιτούνται άμεσες ενέργειες.  

Η Περιφερειακή Σύνθεση διεκδικεί για τους πολίτες και για την Περιφέρειά μας.