Η επόμενη μέρα στον Έβρο. Ανυπολόγιστες καταστροφές και προβληματισμός

Ισοπεδωμένες καλλιέργειες άφησε πίσω του ο κυκλώνας που έπληξε χθες τον Έβρο και κυρίως το νότιο τμήμα του. Μάκρη και Δίκελλα είναι οι δυο οικισμοί που δέχτηκαν τη μανία του φαινομένου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από 40 οχήματα με σπασμένα τζάμια, οικίες με σπασμένα τζάμια επίσης, χωράφια και και κήποι με τεράστιες ζημιές.

Σε Φέρες, Τραϊανούπολη, Κόμαρο, Πέραμα Συκορράχη και γύρω περιοχές, μεγάλες ζημιές υπάρχουν επίσης σε καλλιέργειες.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχουν πληγεί και κοπάδια κτηνοτρόφων.

Δέντρα έχουν καταρρεύσει σε όλες τις περιοχές του νότιου Έβρου, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω σε σταθμευμένα οχήματα.

Βιβλικές καταστροφές σημειώθηκαν και στη Ροδόπη. Πέρα από το χαλάζι σε πολλές περιοχές, στον Ίασμο τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης από το βουνό, σάρωσαν την πόλη σαν χείμαρρος και παρέσυραν αυτοκίνητα.

Διαδικασία αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Κουκουράβα, θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για αποζημιώσεις, με μικτή επιτροπή της Περιφέρειας και του Δήμου. Οι ζημιές που αφορούν οικοσκευές μπορούν να αποζημιωθούν με διαδικασίες μέσω του Δήμου ενώ οι ζημιές που αφορούν επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιωθούν με διαδικασία μέσω της Περιφέρειας.

Διαβάστε το έκτακτο δελτίο τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το θέμα

Μεγάλης έντασης βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από ισχυρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις ανέμους σημειώθηκε τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, σε περιοχές των Δημοτικών Κοινοτήτων Μάκρης και Συκκοράχης του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας – χαλαζόπτωσης ήταν η πτώση δέντρων, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν κατοικίες, αυτοκίνητα, αποθήκες και επιχειρήσεις.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν από πρώτη στιγμή στην περιοχή με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης άμεσα θα μεταβεί κλιμάκιο του δήμου προκειμένου να γίνει μια πρώτη καταγραφή και εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.
Οι δημότες που επλήγησαν από την καταστροφική χαλαζόπτωση μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκτίμησης των ζημιών που υπέστησαν, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (07:00 -15:00), στο κεντρικό δημαρχείο και στον 1ο όροφο, στο γραφείο πρωτοκόλλου.

Απίστευτες εικόνες και video

Εικόνες καταστροφής από τον Ίασμο Ροδόπης

Στον Ίασμο η βροχή «κατέβασε» όλη τη λάσπη από το βουνό, κι έτσι πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι, ενώ παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα.

Gepostet von Χρόνος Εφημερίδα am Mittwoch, 10. Juli 2019