Η Gastrade ΑΚΥΡΩΣΕ την εκδήλωση παρουσίασης των ανταποδοτικών και δεν αντιδρά κανείς…

Γνωρίζαμε ότι ο πήχης της διεκδίκησης των τοπικών φορέων από τους μεγιστάνες Κοπελούζο, Λιβανό κλπ ήταν χαμηλός, αλλά τελικά φαίνεται πως το βαρέλι αυτό δεν έχει πάτο. Τόσα χρόνια, αποδεχθήκαμε τη μοίρα μας σχετικά με το έργο του LNG, βάζοντας ως άλλοθι για την άνευ όρων δουλικότητα μας τα περί «έργου εθνικής σημασίας», εντυπωσιασμένοι από τα «καθρεφτάκια» που αόριστα μας υπόσχονταν κάθε τόσο οι επενδυτές, χαϊδεύοντας τα αυτιά μας για το πόσο συνεργάσιμοι και καλόπιστοι είμαστε, τόσο που αποφάσισαν να δώσουν και το όνομα της πόλης μας στο δεξαμενόπλοιο με το οποίο θα καταφέρουν να προσθέσουν κι άλλα μηδενικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας αρκούνταν στο να ποζάρουν με τους επενδυτές και τους κυβερνητικούς παρατρεχάμενους, να υιοθετούν τα περί «ενεργειακού κόμβου» και «αναπτυξιακής έκρηξης» της Αλεξανδρούπολης, χωρίς να ζητούν το ο,τιδήποτε. Από τα πιο απλά και αυτονόητα, όπως η αναλυτική ενημέρωση γύρω από κάθε πτυχή ενός έργου όπως το FSRU, όσο και τα πιο σύνθετα, όπως η εξασφάλιση έργων και πόρων για την τοπική κοινωνία, ως ανταποδοτικά για την εν λόγω επένδυση.

Κι ενώ μετά από τόσους μήνες αναμονής, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, την τελευταία στιγμή αποφάσισε όχι απλά να αναβάλει την εκδήλωση, αλλά να την ακυρώσει. Ο λόγος ; Οι καιρικές συνθήκες. Για την ιστορία, οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της εκδήλωσης ήταν άριστες. Μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα. Ο πραγματικός λόγος φημολογείται πως είναι η πληροφόρηση των εκπροσώπων της εταιρείας για την παρουσία πολιτών που αντιδρούν με την επένδυση στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, στο Νομαρχείο. Αν και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το πιστέψουμε. Εκτός κι αν στους επενδυτές μας μετά από την τόσο… δοτική στάση των κυβερνώντων και των τοπικών φορέων είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να έχει επιφυλακτική ή αρνητική στάση για το έργο. Και φυσικά, η εκδήλωση αυτή θα αποτελούσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και για περισσότερη ενημέρωση από την πλευρά της εταιρείας προς την τοπική κοινωνία. Τι φοβάται άραγε η Gastrade; Γιατί αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο; Αφού όλα τα έχει καλώς καμωμένα!

Διαβάστε ακόμη  Ξεκινά σήμερα η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Το θέμα είναι ότι η τοπική κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται στο σκοτάδι και για το κρίσιμο θέμα των ανταποδοτικών οφελών. Οι φορείς της περιοχής μετά από αυτή την επισήμως ανεξήγητη απόφαση για ακύρωση της εκδήλωσης που φανερώνει μία τάση απαξίωσης και προς τους ίδιους και προς τους πολίτες που εκπροσωπούν δεν έχουν πει κουβέντα δημοσίως. Καμία αντίδραση, καμία δήλωση που να ζητά επίμονα τον επαναπρογραμματισμό της. Θα δοθούν τελικά αντισταθμιστικά; Θα τα μάθουμε ποτέ και με ποιο τρόπο; Ή θα συνεχίσουν όλα να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες;