Μια ερασιτεχνική μαθητική ταινία μικρού μήκους για την Παναγία Σουμελά και τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού δημιούργησαν μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών. Συμμετείχαν μάλιστα με αυτήν και στο 5ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο το Σάββατο 16 Μαρτίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσαλονίκης .

Η ταινία των μαθητριών πραγματεύεται την αδιάφορη στάση των νέων απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις τους ,τα οποία κρίνονται από αυτούς ως παρωχημένα και ξεπερασμένα. Μπορεί, όμως, μια σπίθα να φουντώσει μέσα τους την αγάπη για την ιστορία, την παράδοση και να διατηρήσει στη δική τους γενιά ζωντανή τη μνήμη; Την αισιόδοξη απάντηση δίνει η ταινία των μαθητριών παράλληλα με μια συγκινητική προσέγγιση της ποντιακής γενοκτονίας, βασισμένη σε πραγματικές αφηγήσεις-μαρτυρίες από το βιβλίο του Θ.Π Τσιτσεκίδη «Εξ αίματος».

Διαβάστε ακόμη  Την Σαμοθράκη θα επισκεφτεί το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Γενοκτονία τον Ποντίων, μια και φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα και την έναρξη της β ΄ φάσης της γενοκτονίας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι μαθήτριες: Βελιγράκη Ειρήνη, Μπόρα Σταματία, Παπαδάκη Μαρία και Σαριανίδη Βασιλική, ενώ την επίβλεψη είχαν οι καθηγήτριες Καρακύργιου Κωνσταντίνα, φιλόλογος και Μανωλοπούλου Χρύσα, θεολόγος.