Την έντονη αντίδραση της για τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων τουρισμού στην κρατική στήριξη, εκφράζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ).

«Παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στο νέο πρόγραμμα να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, ζητώντας, μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του τζίρου των επιχειρήσεων για το 2019, έναντι του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στις επιχειρήσεις του κλάδου» επισημαίνει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση πως «μοιράζει χρήματα επιλεκτικά», κάνοντας λόγο για «τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων».

Οι ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων κάνουν λόγο για «τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», και κατηγορούν την κυβέρνηση πως «μοιράζει χρήματα επιλεκτικά». Όπως υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση «αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους σε αυτό αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού».

Η προϋπόθεση, αυτή, όπως σημειώνουν, «αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων, κατά μέσο όρο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ε.Τ.Κ.Ε.: Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα μικρά τουριστικά καταλύματα

 Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα μικρά τουριστικά καταλύματα Τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση, αποκλείοντας από κάθε αναπτυξιακό πρόγραμμα και έκτακτο μέτρο στήριξης τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με τελευταίο το περίφημο «νέο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου του τουρισμού». Πρόγραμμα, το οποίο αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους σε αυτό αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού.

Προϋπόθεση που αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων, κατά μέσο όρο. Παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στο νέο πρόγραμμα να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, ζητώντας, μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του τζίρου των επιχειρήσεων για το 2019, έναντι του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη  Μάτζικα – Το Κάλεσμα του Πεπρωμένου: Το εξαίρετο νέο λογοτεχνικό εγχείρημα του Δημήτρη Μανδάνη

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα μικρά τουριστικά καταλύματα έχουν περιέλθει σε κατάσταση «ασφυξίας», εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Κατάσταση στην οποία έχει συμβάλλει σημαντικά η οικονομική απομόνωσή τους από τα μέτρα στήριξης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, εξαιτίας μιας σειράς παράλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων που απαιτούνταν.

Για παράδειγμα, στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αφήνει στο έλεός τους τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που αποτελούν τον τουριστικό «βραχίονα» για τις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, στηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειακών οικονομιών. «Καμία στήριξη δεν έχει προσφέρει εδώ κι έναν χρόνο στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων η κυβέρνηση, η οποία μοιράζει χρήματα επιλεκτικά.

Ο εμπαιγμός των επιχειρήσεών μας που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», λέει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Τοκούζης. Για να συμπληρώσει: «Με την απόκλισή τους από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα έκτακτα, κυβερνητικά, οικονομικά μέτρα, η εξασφάλιση ρευστότητας αναδεικνύεται σε αγώνα δρόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία εξίσου δύσκολη με την περυσινή, τουριστική σεζόν.

Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να διορθώσει τις αστοχίες που έχει δημιουργήσει με την εφαρμογή μέτρων ειδικά προσαρμοσμένων στη φύση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων»

Αυγή