Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το νέο πανδημικό κύμα ήρθε νωρίτερα. Περιστασιακή η αύξηση των θανάτων ενώ τα αυξημένα κρούσματα δεν μεταφράζονται σε αύξηση στις ΜΕΘ.

Στο κόκκινο λόγω από κορονοϊού βρίσκεται όλη σχεδόν η Ευρώπη με τα περισσότερα κράτη να έχουν πάνω από 50% επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5. Στην Ελλάδα ο ιός καλπάζει στις τουριστικές περιοχές, όπου η επιδημία φαίνεται να ήρθε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Δημήτρη Παρασκευή, στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει να κινείται έντονα αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ, παρά την άνοδο που σημειώνεται στα κρούσματα. Μάλιστα τα ενεργά κρούσματα αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία υπολογίζονται στα 150.000-200.000.

ADVERTISING

poster

360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ως ένα θετικό γεγονός δηλαδή η έξαρση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας να έχει ηπιότερη επίπτωση.

Διαβάστε ακόμη  Θάσος Σκάλα Ποταμιάς: Στάσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της πυρκαγιάς - Ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Ο κ. Παρασκευής τόνισε και πάλι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60.

Σημείωσε δε ότι το θέμα της επαναφοράς της μάσκα δεν φαίνεται να προκρίνεται άμεσα, αλλά είναι υπό εξέταση.

Αποτίμηση της πανδημίας στη χώρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ τις τελευταίες 4 εβδομάδες καταγράφεται σημαντική έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού ανά την την Επικράτεια, ενώ παρόμοια έξαρση εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η έξαρση προηγήθηκε στην Αττική, το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα αυξημένα ποσοστά των Όμικρον 4 και 5 και μάλιστα αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων. Επίσης αποδίδεται και στα μειωμένα επίπεδα ανοσίας αλλά και στην πορεία των επαναμολύνσεων.

πηγή

news 24/7