Η Νίκη της Σαμοθράκης και σε βραβεία ιατρικής!

Το πρόγραμμα Lasker Awards δημιουργήθηκε το 1945 από τους Albert και Mary Lasker για να φωτίσει τις θεμελιώδεις βιολογικές ανακαλύψεις και τις κλινικές εξελίξεις που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία και να εφιστήσει την προσοχή στη σημασία της δημόσιας υποστήριξης της επιστήμης. Με τη μορφή της Νίκης της Σαμοθράκης, τα Βραβεία Lasker αναγνωρίζουν τη συμβολή ερευνητών και κλινικών επιστημόνων που έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατανόηση, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Το χρυσό αγαλματίδιο, που απονέμεται μέχρι και σήμερα, είναι ένα αντίγραφο της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης και συμβολίζει τη νίκη επί του θανάτου και της ασθένειας.

Υλικό από βραβεύσεις Lasker Awards φιλοξενεί η υπέροχη έκθεση που συνεχίζεται στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Έβρου και έχει τον τίτλο “Με τα ελευθέρια φτερά της Νίκης”. Η έκθεση του συλλέκτη – ερευνητή κ. Ελευθερίου θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ο συλλέκτης-ερευνητής, Ελ. Ελευθερίου, επί δεκαετίες, καταγράφει, αποτυπώνει και συνθέτει στην σπάνια συλλογή του το παγκόσμιο αυτό “ψηφιδωτό”, με τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης να έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, εμπνέοντάς τον με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη. 
Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής του συλλογής, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Σκοπός η γνωριμία του κοινού με την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, η Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Καμπότζη, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή, τον κινηματογράφο, τη βράβευση για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη!